Njegov život: Šreder šef Nadzornog odbora Rosnjefta

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder nastavlja da gradi svoju rusku karijeru.

Danas je izabran ne samo za člana nego i za šefa Nadzornog odbora ruske naftne kompanije Rosnjeft.

Pošto je izabran Šreder je novinarima u Sankt Peterburgu rekao da nije pristalica sankcija protiv Rusije. Ali je, kako prenosi ruska agencija Interfax, dodao na zapadu omiljenu rečenicu: čim dodje do napretka u regulusanju stanja na istoku Ukrajine, sankcije bi trebalo ukinuti.

Rosnjeft je u vezi sa situacijom u Ukrajini pod zapadnim sankcijama kao i šef te kompanije Igor Sečin.

Kada je svojevremeno prvi put izabran za nemačkog kancelara, Šreder je na antirusko navaljivanje jedne baltičke koleginice odbrusio: „Ja sam izabran da štitim nemačke interese!“ Čije će sada interese štititi Šreder nije sasvim jasno.

U Rosnjefti ruska drzava ima vecinski udeo, mada su akcionari i Kineska energetska kompanija, British Petroleum, svajcarski Glencore i Katarski državni fond.

Njegov sadašnji ruski aranžman izazvao je mnogo nedoumica i kritika pred parlamentarne izbore koji su prošle nedelje održani u Nemačkoj. Ipak, njegova Socijaldemokratska partija, na čijoj se strani aktivno angažovao, ocenila je da joj je na izborima više štetila saradnja sadašnjeg rukovodstva sa konzervativcima Angele Merkel nego Šrederova saradnja s Putinom. Koju on, uostalom, vidi kao njegov život i njegovu stvar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com