Nova vlada Rusije: Medvedev ostaje!

Mada se poslednjih meseci u Rusiji mnogo licitiralo o tome ko bi na mestu ruskog premijera mogao da nasledi Dmitrija Medvedeva, dan pred inauguracuju ruskog predsednika Vladimira Putina prevladalo je u ruskim medijima uverenje da Dmitrij Medvedev ostaje ruski premijer i u narednom, drugom u nizu i četvrtim ukupno predsedničkom mandatu Vladimira Putina.

U Rusiji, mandat vladi prestaje trenutkom izbora novog predsednika čija je uloga u imenovanju premijera i ministara, po ruskim propisima, odlučujuća.

Ruski predsednik će sastav nove ruske vlade saopštiti posle današnje inauguracije.

Ruski mediji očekuju da će zatim doneti jedan „superukaz“ o zadacima vlade do 2024. godine, kad njemu ističe šestogodišnji mandat.

Ruski analitičari očekuju da će taj „superukaz“ biti vrlo detaljan i da će se bazirati na zadacima koje je ruski predsednik već izneo u svom martovskom obraćanju Federalnoj skupštini.

Očekuje se da ukazom najpre budu definisani demografski zadaci: povećanje broja stanovnika, povišenje očekivanog trajanja života na 78 godina do 2024. godine i do 80 godina 2030. godine.

Zatim bi trebalo da slede zadaci na poboljšanju kvaliteta života uključujući smanjenje nivoa siromaštva na pola. U Rusiji je 1. maja stupio na snagu ukaz predsednika kojim se minimalna plata izjednačava s egzistencijalnim minimumom što će, računa se, podići dohodak milionima gradjana Rusije. Medju ciljevima bi trebalo da bude i rast penzija iznad stope inflacije.

Medju zadacima vlade se očekuje da bude i postizanje stopa rasta viših od svetskih, kako bi se ruska ekonomija svrstala medju pet najvećih u svetu.

Predsednik je kao zadatak najavio i poboljšanje uslova stanovanja ne manje od pet miliona porodica godišnje čemu bi trebalo da doprinese i produženje takozvanih materinskih dodatka.

Neki dan je Fajnenšel tajms najavio da će Putin u ruske rukovodeće strukture uvrsti i liberalnog ekonomistu i bivšeg ministra finansija (2000-2011) Alekseja Kudrina, recimo na mesto vicepremijera sa novoustanovljenim nadležnostima. Spekulisalo se da bi Kudrin mogao imati i spoljno-političke zadatke s obzirom da su odnosi Rusije sa Zapadom nikad gori, a Kudrin na Zapadu stoji jako dobro.

U ruskoj javnosti se dosta spekulisalo o mogućnosti da večiti ministar inostranih poslova Sergej Lavrov napusti tu funkciju. Spoljnopolitički položaj Rusije teško opterećuje njenu ekonomiju, ali priče o odlasku Lavrova su utihnule.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com