Da li su to dečja posla: Medvedeva odlazi

Mlada ruska klizačica Jevgenija Medvedeva (18) promeniće i trenera i državljanstvo kako bi pod pritiskom sve mladjih konkurentkinja i čuda koje na ledu izvode Alina Zagitova (16) i Aleksandra Trusova (13) zadržala svoje mesto u medjunarodnim takmičenjima.

U umetničkom klizanju ta pojava je uzela maha: budući da u ogromnoj američkoj konkurenciji ne bi imala mnogo da traži, jedna je klizačica uzela državljanstvo Švajcarske, zemlje porekla svog oca, i tako se uspešno plasirala na Svetsko prvenstvo!

Već po okončanju Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, na kojima je prvo mesto morala da ustupi mladjoj koleginici iz iste škole, Alini Zagitivoj, čija pobeda jeste izazvala i neke nedoumice, Medvedeva je objavila da nosi prezime bake, a da joj je otac u stvari Jermenin (i pravo prezime jermensko). Kako pišu ruski mediji Medvedeva će uzeti jermensko drzavljanstvo i ubuduće će se takmičiti u Jermeniji i na medjunarodnoj sceni za Jermeniju. Pod novom zastavom na medjunarodnim takmičenjima može da nastupi 2020. godine.

Federacija umetničkog klizanja Jermenije vest je demantovala.

Mlada klizačica će napustitu školu Eteri Tutberidze, o čijem promovisanju sve mladjih šampionki takodje postoje različita mišljenja, pa će je ubuduće trenirati Kanadjanin Brajan Orser, tvrdi R-sport, mada potvrde od same Medvedeve nema. Ona se dva dana pošto je vest objavljena, uz ogromne reči zahvalnosti, oprostila od Tutberidze i objavila da prelazi kod Orsera „što je jedini izlaz za nas obe“, saopštila je.

Na ruskim društvenim mrežama i forumima vest je izazvala ogromne reakcije: jedni devojku nazivaju izdajnikom, a razumniji podsećaju na rusku poslovicu „Riba ide gde je dublje, a čovek gde mu je bolje“.

Polako se u javnosti van Rusije i medju konkurencijom formira i nameće pitanje: vodi li pedagoški metod Tutberidze uspešnoj školi u kojoj će tek 18-godišnje devojke biti već odavno bivše šampionke. I kako se one za takav razvoj stvari psihološki pripremaju.

Da je kap, koja je Medvedevoj prelila čašu, nova štićenica Eteri Tutberidze 13-godišnja Aleksandra Trusova (na slici) svedoči javna razmena vatre izmedju Orsera i Tutberidze oko potencijala te devojčice, koja je već uspela što nijednoj klizačici dosad nije pošlo za rukom: da tokom jednog nastupa izvede dva četvorostruka skoka – salkof i tulup.

Novi trener Medvedeve Brajan Orser ocenio je da je Trusova „kratkoročni fenomen“, na šta je Tutberidze uzvratila: “Kakav god da je fenomen, ušla je u istoriju“ i pozvala Orsera: “Pa priznaj, priznaj, da je to devojče – sila“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com