Novo nemačko iskušenje: Treba li Erdogana dočekati s crvenim tepihom

Da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan davno pre junskih predsedničkih izbora dobio poziv da poseti Nemačku potvrdila je kancelarija nemačkog predsednika Franka Valtera Štajnmajera, a mediji Funke grupe danas tvrde da Erdogan u Berlin dolazi u septembru.

Poslanik Zelenih Čem Ozdemir odmah je zatražio da se Erdoganovoj poseti Nemačkoj uskrate državne počasti jer se „ne radi o jednom normalnom predsedniku normalne demokratije“ nego o predsedniku koji je od Turske napravio zemlju „cenzure, samovolje, burazerske privrede i autokratije“.

On traži da se Erdoganu jasno stavi do znanja da se u Nemačkoj neće trpeti njegovi pokušaji da tu gradi „tursko-nacionalističko-fundamentalističke paralelne strukture“.

U državne počasti u Nemačkoj, piše Frankfurter algemajne cajtung, spadaju vojne počasti i državni banket.

U Nemačkoj se ne slažu svi sa Ozdemirom. Spoljnopolitički ekspert vladajuće CDU Elmar Brok za nemačke medije je rekao da bi Nemačka „postala veoma usamljena na svetskoj političkoj bini kad bi razgovarala samo s demokratama“.

I tako: Nemačka ima novu priliku da pokaže kako se snalazi s iskušenjima migrantskog porekla dela svog stanovništva. Jer za diktatorski predsednički režim, za koji ga optužuju da je uspostavio u junu, turski predsednik je dobio podršku većine Turaka koji su glasali u Nemackoj!

Nevolja: uskraćivanje crvenog tepiha Erdoganu za posledicu bi moglo da ima njihovu još čvršću mobilizaciju oko turskog predsednika.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com