O Kosovu i Balkanu – ni reči

Nijedan od 1.702 novinara akreditovana za godišnju konferenciju za štampu ruskog predsednika Vladimira Putina, nije za zanimljivo našao da postavi pitanje o situaciji na Balkanu ili Kosovu i Metohiji.

Nijedan od onih koji se izborio da pitanje postavi, ali te teme nije bilo ni na šumi plakata kojim su novinari nastojali da privuku pažnju pres sekretara ruskog predsednika ili samog ruskog predsednika.

Današnja konferencija za štampu je više od ijedne ranije ličila na miting, kakve i mi u Srbiji pamtimo, novinari su protestovali, galamili, tako da su jednog trenutka opomenuti da su dogadjaj prevratili u miting, uostalom, neodobren.

Na plakatima su bila sva moguća pitanja i poruke od pitanja „Kako zdravlje?“,  preko poruke o „deci koja nikom nisu nužna“, do proste identifikacije „Tatari su ovde“

Ruski predsednik je povremeno intervenisao, kao u slučaju novinara iz Ukrajine: Rekli su mi da mu damo reč, inače će napraviti gužvu.

Novinar iz Čečenije je toliko uzbudjeno lobirao da se prilika za pitanje da njegovom kolegi iz Južne Amerike da se jedva setio šta je sam hteo da pita.

A ova se novinarka nošnjom izborila za priliku da da za pravo koleginici iz Dagestana, koja je primetila da na ruskim federalnim TV kanalima u reklamama dominiraju deca slovenskog tipa iako u Rusiji živi 200 nacionalnosti.

Putin to nije primetio.

Na današnjoj konferenciji za štampu prednost je data novinarima poznatih ruskih medija (koji i inače imaju lakši pristup centralnim vlastima), a apsolutno su dominirala ruska unutrašnja pitanja, uključujući i sasvim lične probleme s vlašću.

Konferencija je trajala oko 3 sata i 45 minuta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com