Obeštećenje zbog kašnjenja voza : Nova EU pravila od danas

Danas je stupila na snagu nova evropska direktiva kojom se ograničavaju prava putnika na obeštećenje u slučaju kašnjenja ili potpunog izostanka voza.

Putnici pravo na obeštećenje neće imati u slučaju da je kašnjenje izazvano ekstremnim vremenskim nepogodama, u slučaju da je kašnjenje izazvalo treće lice ili neki od putnika i u slučaju da je kašnjenje izazvano policijskom akcijom ili  kradjom železničke tehnike ili kablova, recimo.

Putnici će od danas imati pravo na obeštećenje u visini od 25 odsto cene karte ako voz kasni izmedju 60 i 119 minuta i obeštećenje od 50 odsto cene karte ako voz kasni duže od dva sata i to ako zahtev za obeštećenje podnesu u roku od tri meseca od okončanja putovanja.

U slučaju kašnjenja izazvanih štrajkom na železnici, putniku sleduje obeštećenje pod navedenim uslovima.

Nemačka železnica je, na primer, zbog kašnjenja i izostanka vozova u 2022.godini isplatila putnicima i drugim klijentima rekordnu sumu od 92,7 miliona evra.

Tako visoka suma ima se zahvaliti povećanju broja putnika na železnici, nastalom kako zahvaljujući smirivanju Covid – pandemije tako i kampanji tokom koje su Nemci tokom leta mogli po Nemačkoj da se voze za 9 evra mesečno, ali i brojnim gradilištima na propaloj železničkoj infrastrukturi.

Ove godine se na Nemačkoj železnici očekuje 155 miliona putnika.

Nemačka železnica je, i pored povećanja broja putnika, 2022.godinu završila s gubitkom od 227 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com