Od danas u Hrvatskoj : Trgovine nedeljom zatvorene

Danas je u Hrvatskoj stupio na snagu izmenjeni Zakon o trgovini kojim se prodavnicama zabranjuje rad nedeljom i praznikom  kako bi se i radnicima u trgovini omogućio jedan dan odmora nedeljno i postigla ravnoteža izmedju poslovnog i privatnog života gradjana.

I ova zabrana ima izuzetke.

Dozvoljen je rad benzinskih pumpi, na kojima se može prodavati sve, kao i rad prodajnih objekata na železničkim i autobuskim stanicama, aerodromima, lukama, bolnicama, hotelima, kulturnim i verskim ustanovama, muzejima, kampovima, nautičkim marinama, privatnim poljoprivrednim gazdinstvima, u zaštićenim područjima prirode.

Dozvoljen je  rad nedeljom od 7 do 13 sati i kioscima za prodaju štampe, ali oni ne mogu prodavati ništa drugo sem štampu.

Malu buru izazvala je odredba da nedeljom ne mogu raditi ni kiosci za prodaju cveća i sveća na grobljima, ali privatna poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgojem cveća mogu ga prodavati na grobljima i nedeljom i praznikom.

Prodajni objekti mogu raditi 90 sati nedeljno, a trgovac može samostalno 16 nedelja u godini odrediti kao radne, s tim da se trajanju radnog vremena prodajnih objekata dodaje 15 sati rasporedjenih od ponedeljka do nedelje.

Prodajni objekti su zatvoreni i u dane praznika, ali Vlada Republike Hrvatske može odlukom odrediti prodajne objekte koji su dužni raditi u dane praznika u RH, a u skladu sa zakonom kojim se uredjuju praznici, godišnjice i neradni dani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com