Održana vojna parada u Minsku

U glavnom gradu Belorusije Minsku završena je vojna parada u čast 75-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu u kome je Belorusija izgubila trećinu stanovništva.

Paradu je za teritoriju Ruske Federacije prenosila Televizija Mir.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenka je u govoru na paradi rekao da je Belorusija živi spomenik te pobede i da ona nije imala drugog izbora nego da paradu održi, a i da je drugog izbora imala ne bi se za taj izbor odlučila.

“Tragedija beloruskog naroda, koji je na svojim plećima izneo titanski teret gubitaka i razaranja najstrašnijeg rata XX veka, ne može se porediti ni sa kakvim teškoćama današnjih dana”, rekao je Lukašenko, očigledno aludirajući na sadašnju korona-krizu.

“Čak i pomisao da izneverimo tradiciju 75 godina proslave tog velikog podviga pobednika, bila je za nas nedopustiva“, rekao je Lukašenko.

On je rekao da se Belorusija današnjom paradom klanja pred podvigom svih naroda Sovjetskog saveza: Rusa i Belorusa, Ukrajinaca i Jevreja, Tatara i Kazaha, Tadžika i Uzbeka, Kirgiza i Turkmena, Gruzijaca, Jermena, Azerbejdzanaca i Moldavaca, Letonaca, Litvanaca, Estonaca – svih stanovnika Sovjetskog saveza, boraca pokreta otpora Evrope, naših saveznika – SAD, Engleske i Kine.

Belorusija je jedina država na post sovjetskom prostoru koja ni zbog pandemije novog koronavirusa nije otkazala vojnu paradu, na kojoj je danas učestvovalo više od 3.000 vojnika i 185 jedinica vojne tehnike. Parada je završena vazdušnom smotrom 42 aviona.

Na paradi je, i pored epidemije koronavirusa, učestvovao i veliki broj od ukupno 4.700 veterana Drugog svetskog rata.

Niko, ni u publici, nije nosio masku.

Za danas planirano održavanje dosad najveće parade povodom Dana pobede u Moskvi odloženo je zbog epidemije koronavirusa.

Ali je održana vazdušna parada i marš predsedničkog puka.

Gradjanima Rusije se ispred zidina Kremlja obratio predsednik Rusije Vladimir Putin porukom da će „obavezno široko i svečano obeležiti jubilarni datum, uradićemo to dostojno, kako zapoveda naš dug pred onima ko je stradao, dobio i ostvario pobedu“.

On je podvukao da će Parada povodom 75-godišnjice pobede biti održana na Crvenom trgu i Besmrtni puk će biti održan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com