Smešna strana sveta: Hoće li koronavirus izabrati Nemcima kancelara

Anketa koju je za ARD Deutschland trend u maju uradio Infratest Dimap pokazuje da 54% Nemaca želi da narednih nedelja ograničenja u društvenom životu, uvedena zbog Covid-19, budu dalje ublažavana i ukidana.

Pred upravnim i ustavnim sudovima u Nemačkoj podneto je oko 1.000 tužbi za odlučivanje po hitnom postupku, a povodom tih ograničenja, izjavio je za medije Funke grupe poslovni sekretar Udruženja sudija Nemačke Sven Reben.

To, po njegovoj oceni, svedoči da slabi opšte odobravanje tih ograničenja, koja su duboko zahvatila u ljudska prava i slobode, a raste želja za popuštanjem.

Ipak, u istovremeno sprovedenoj anketi Infratest Dimap, 53% Nemaca je odgovorilo da bi volelo da sledeći nemački kancelar bude Markus Zoder, šef pokrajine Bavarske. Podrška Zoderu je u odnosu na april poradla čak za 22 procentna poena.

Zoder je u medijima dobio naziv Lockdown-Zoder ili badCop.

On je tokom korona-konsultacija 16 nemačkih pokrajina s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, bio najglasniji zagovornik radikalnih mera ograničavanja socijalnih kontakata kao sredstva za zaustavljanje epidemije.

S druge strane, šef CDU u pokrajini Donja Saksonija – Vestfalija Armin Lašet, koji se sve vreme borio za bolji balans izmedju slobode i zdravstvene sigurnosti, dobio je podršku za kancelarsku kandidaturu samo 27% ispitanih ili 7 procentnih poena manje nego pre mesec dana. On je naručilac i van Nemačke poznate Heinsberg studije, koju je uradio jedan od dva vodeća nemačka virusologa Hedrik Štrek, a koja je dokazivala opravdanost ukidanja ograničavajućih mera.

Lašet je tokom korona-krize u medijima nazivan lockout-Lašet ili goodCop.

Pre nego liberalni čovek Lašet, Zoderu bi ‘a crtu mogao da stane i ponovo oživeli kandidat za šefa CDU, previše blizak krupnom kapitalu Fridrih Merc sa 33% podrške, odnosno 7 procentnih poena manje nego pre mesec dana.

I za novog šefa Hrišćansko-demokratske unije i za sledećeg nemačkog kancelara kandiduje se u aktuelni ministar zdravlja Jens Špan, takodje uključen u trenutnu korona -krizu, ali bez velikog angažmana u sporu lockdown/lockout.

Svašta biva, ali teško da će korona-kriza odlučiti sledećeg nemačkog kancelara. Tim pre što bi u tom slučaju aktuelnoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel bio obezbeđen još jedan – peti mandat. Jer 68% anketiranih Nemaca ocenjuje da je ona krizom upravljala dobro, za 4 procentna poena više nego mesec dana ranije.

Paradoksalno, dok je država oštro zarezala u sposobnost gradjana da preuzmu odgovornost za ličnu zdravstvenu bezbednost, ta je odgovornost u dosad retko vidjenoj meri priznata i prepuštena nemačkim pokrajinama. Naime, gradjani ne znaju šta je za njih najbolje, ali pojedine pokrajine znaju bolje od federalne države šta je za njihove gradjane najbolje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com