Ostavku Zaeva odlaže NATO

Lideri makedonskih parlamentarnih stranaka na sastanku kod makedonskog predsednika Steva Pendarovskog još nisu odlučivali o eventualnim prevremenim parlamentarnim izborima.

Ali, Pendarovski je, u pauzi tog sastanka, izjavio da ne bi trebalo da se dogodi da Sobranje Severne Makedonije iz tehničkih razloga ne može da ratifikuje sporazum o pristupanju NATO-u, prenosi skopska Večer.

On je rekao da su taj sporazum do sada ratifikovale 24 od 29 članica NATO.

Prema Pržinskom sporazumu, makedonski premijer bi 100 dana pred izbore trebalo da podnese ostavku, a vlast preuzima tehnička vlada u kojoj glavna opoziciona stranka preuzima ministarstvo unutrašnjih poslova.

Povodom odluke Evropskog saveta da ne da Severnoj Makedoniji datum za početak pregovora o članstvu, Pendarovski je rekao da se njegova zemlja, kad su u pitanju evroatlantske integracije, treći put nalazi u sličnoj situaciji.

Prvi put je to bilo 1991-92 sa Lisabonskom deklaracijom u kojoj je bilo navedeno da neće biti priznata država dok joj u imenu stoji Makedonija.

Drugi put je to bilo 2008. godine na Samitu u Bukureštu kad je Makedoniju blokirao njen južni sused.

Medjutim, rekao je on, svi stranački lideri su iskazali državotvorni kapacitet i uverenje da je evroatlantski put jedini put kojim treba da ide Severna Makedonija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com