Da li je Zorana Mihajlović lobirala za Behtel i pre tendera

Da li je ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović (nezakonito) lobirala za američku kompaniju Behtel (Bechtel) i pre nego što je uopšte objavljen tender za izbor strateškog partnera za gradnju Moravskog koridora time što je prvo objavila pregovore s tom kompanijom, a zatim sa njom maja 2019. godine, tri meseca pre tendera, potpisala i Memorandum o razumevanju i saradnji sa tom kompanijom.

Da li je ministarka Mihajlović (nezakonito) lobirala za kinesku kompaniju Pauer Čajna Juroejdž, kad je 2. avgusta 2019. godine primila generalnog direktora te kompanije, posle čega je na sajtu Vlade objavljeno da će ta kompanija zajedno s francuskim firmama Edžis i Alstom graditi beogradski metro, o čemu tender još nije objavljen.

Da li je ministarka Mihajlović ovim potezima dala do znanja ko su za Vladu Srbije poželjni učesnici na tenderima za Moravski koridor i Beogradski metro i da li je to nezakonito?

Sudeći po odgovoru koji je Ekonomskim Vestima dala Agencija za borbu protiv korupcije odgovor na oba pitanja je – NE.

Jer, u vreme kad su se napred navedeni dogadjaji odigrali Srbija nije imala Zakon o lobiranju. Taj je zakon stupio na snagu 14. avgusta 2019. godine.

Evo šta je na pitanja Ekonomskih Vesti odgovorila Agencija za borbu protiv korupcije 15 dana pošto je Zakon o lobiranju stupio na snagu.

Da li je dosadašnji zakon regulisao kontakte visokih državnih funkcionera s predstavnicima kompanija, uglavnom stranih, i da li će u tom kontekstu biti promena u Zakonu o lobiranju?

„Republika Srbija do 14. avgusta 2019. godine nije imala zakonsku regulativu kojom bi bilo uredjeno obavljanje aktivnosti lobiranja, tako da se Zakonom o lobiranju, koji je stupio na snagu navedenog datuma, po prvi put uredjuju uslovi i način obavljanja lobiranja, pravila lobiranja, registar i posebne evidencije u vezi sa lobiranjem, kao i druga pitanja od značaja za Lobiranje te u tom kontekstu i nije ni moglo biti primena“.

Da li je, prema vidjenju Agencije, zakon prepoznao slučaj učešća visokih funkcionera u reklamiranju pojedinačnih kompanija ili lobiranja za njih, i da li je tu pojavu sankcionisao?

„Kod svake aktivnosti lobiranja jedan od ključnih elemenata bez koga nema lobiranja je da postoji lice na koje se vrši uticaj, a to su oni koji su u prilici da donesu odluku. Tako da prema Zakonu o lobiranju, lobirana lica su izabrano, imenovano, postavljeno, zaposleno ili na drugi način radno angažovano lice u organu vlasti, koje učestvuje u postupku pripreme i donošenja zakona i drugih propisa i opštih akata. Na osnovu ove definicije, lobirana lica su i javni funkcioneri. Zakon je prepoznao njihovu ulogu i propisao zabranu obavljanja lobiranja dok su na javnoj funkciji i ta zabrana traje i dve godine od dana prestanka funkcije”.

Kompanija CarGo više puta je javno i grubo optužila ministra Nenada Popovića za neprihvatljivo protežiranje kompanije Yandex. Da li su Agenciji podnošene od bilo čije strane predstavke tim povodom ili je o tome zauzimala stav samoinicijativno, na osnovu novinskih napisa?

„Agenciji za borbu protiv korupcije nisu od strane kompanije CarGo niti od drugih podnosilaca dostavljane predstavke kojima se optužuje ministar Nenad Popović za neopravdano isticanje rada kompanije Yandex“.

Napominjemo, ovi su odgovori dati 27. avgusta. Zakon o lobiranju stupio je na snagu 14. avgusta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com