Ovo je baš pomoglo Srbima u Hrvatskoj: Vulin u akciji!

Delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nije dozvoljen ulazak na teritoriju Republike Hrvatske gde je danas nameravala da učestvuje u obeležavanju Dana jasenovačkih novomučenika u crkvi svetog Jovana krstitelja u Jasenovcu.

U delegaciji je bilo 11 predstavnika Vojne akademije i Vojne gimnazije, objavili su hrvatski mediji.

Direktor Hrvatske policije Nikola Milina je izjavio da poseta delegacije VS Hrvatskoj nije najavljena u skladu s medjunarodnim propisima te je zato ta delegacija vraćena s granice.

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane Srbije ova se tvrdnja demantuje, ali se demant ne dokumentuje.

„Oficiri, podoficiri, kadeti i učenici, članovi delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji su krenuli na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika, sprečeni su danas da udju u Republiku Hrvatsku, iako su bili najavljeni po ustaljenoj proceduri”, navodi se u tom saopštenju.

Šef delegacije pukovnik Saša Milutinović je rekao: „Već po dolasku na granični prelaz u ranim jutarnjim časovima, skrenuta nam je pažnja da je granična policija upoznata sa našim dolaskom i naredna tri sata smo čekali njihovu konačnu odluku. Tokom ta tri sata, dva puta su nam skenirali pasoše, traženi su dodatni podaci, pretresano je vozilo i nakon svega toga, rečeno nam je da nećemo ući u Republiku Hrvatsku“.

Prema sajtu Ministarstva odbrane, pukovnik Milutinović tvrdi da je Ministarstvo odbrane Republike Srbije uradilo sve što je bilo potrebno prema nadležnim institucijama RH.

Hrvatski premijer Andrej Plenković a zatim i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović nazvali su dolazak,kako tvrde, nenajavljene delegacije VS provokacijom.

„Riječ je o pokušaju dolaska u Republiku Hrvatsku, nenajavljenog, neprijavljenog, nedogovorenog, kako bi u odorama Vojske Srbije boravili na području Jasenovca. Riječ je o pokušaju koji nije očito imao komemorativni karakter, kao što bi to trebalo biti s respektom prema žrtvama i pijetetom, već s očito namjeravanom provokacijom i ciljem izazivanja incifenta“, rekao je Plenković.

On je čak citirao pisca Dušana Kovačevića kroz usta glumca Pavla Vujisića: Propisi su propisi.

Zatim se oglasila i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović:

„Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susedima, a kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarpolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike. Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice, koje srbijanska strana nije poštivala. Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primjer neprimjerenog postupanja Srbije u medjudržavnim odnosima“.

Ona nije precizirala o kojim se pravilima i procedurama prelaska granice tačno radi.

Oglasio se i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin:

„Od sledbenika Pavelićeve politike vi ne možete da očekujete da budu zadovoljni zato što srpski narod obeležava dan svog stradanja“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com