Plenković kao Vučić: Ja sam premijer koji rješava probleme, a Rusi to cijene

Tako glasi naslov intervjua koji je hrvatski premijer Andrej Plenković dao za zagrebački Globus, a kojim se slavi njegovo navodno spasavanje privatne kompanije Agrokor: “ Ja sam hrvatski premijer koji rješava probleme, a Rusi to cijene“.

Hrvatski premijer, koga (i) Rusi cene, za svaki slučaj, i njegova stranka HDZ pred važnim su lokalnim izborima koji su zakazani za 21. maj.

Inače je veoma zanimljivo da dve glavne dnevne novine u Hrvatskoj imaju potpuno suprotan stav o intervenciji države u krizu jedne privatne kompanije. Dok Jutarnji list (i Globus), čiji je vlasnik najbogatiji hrvatski advokat Marijan Hanžeković, slavi spasilačku ulogu države, Večernji list, koji je u vlasništvu austrijske Štirije i u medjuvremenu je preuzeo ulogu najinformativnije hrvatske novine, veoma je rezervisan prema uspehu, ceni i onima koji će tu operaciju platiti. Hanžekovića Večernji list ubraja medju hrvatske preduzetnike koji gaje veze s politikom i investiraju u svoj politički uticaj.

Da je ekonomija bacila koplje u trnje svedoči i činjenica da je vladinog poverenika za Agrokor Antu Ramljaka primila i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović mada nije jasno u koju predsedničku nadležnost ga je uklopila. Moguće je kao budućeg nacionalnog heroja. Ramljakovog prethodnika Antonija Alvareza, koji je kandidat za heroja bio nepunu nedelju dana, predsednica Hrvatske nije stigla da primi, ali hrvatski premijer to nije propustio.

Inače, objavljeno je da će Ramljak sada objaviti tender za izbor savetnika za restrukturiranje Agrokora na kome Alvarezova firma neće učestvovati pošto je suviše velika da bi vreme gubila na tenderima!

Sumnje u ispravnost Agrokorovih finansijskih izveštaja sve se češće pominju u hrvatskoj javnosti, a vest da su, tragom takvih tvrdnji, u Agrokor stigli istražni organi već spada u kategoriju starih. Medjutim, hrvatski novinar Boris Rašeta, specijalizovan za privredno-finansijski kriminal, tvrdi u tekstu za ekspress.hr, da se u hrvatskoj vladi odvija „žestok podzemni rat“, odnosno ključni mostovci na čelu s predsednikom Hrvatskog sabora Božom Petrovim „ne skrivaju zamisao da uhite Todorića, a možda i neke članove njegove obitelji te ljude od povjerenja. Premijer Plenković suprotstavio se takvom planu“.

„Uhićenje Todorića ovisit će i o odnosu snaga Mosta i HDZ-a te spremnosti za preuzimanje rizika. Mostovci računaju da jedna slika Ivice u marici vrijedi kao tisuću plaćenih predizbornih reklama dok HDZ vjeruje kako bi to značilo otvaranje Pandorine kutije problema“, piše Rašeta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com