Ponuda Evropi: Ko bi sve ušao u Putinovu Veliku Evroaziju

Ruski predsednik Vladimir Putin je ponovo iritirao Zapad: na Peterburškom ekonomskom forumu on je za jun najavio oficijelni start  stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora Velike Evroazije.

putin

„Predlažem da se razmisli o stvaranju velikog evroazijskog prostora sa učešćem Evroazijskog ekonomskog saveza kao i država sa kojima smo izgradili tesne veze: Kine, Indije, Pakistana i Irana i imajući naravno u vidu i naše partnere iz Zajednice nezavisnih država, druge države i asocijacije“, rekao je Putin i dodao da je želju za saradnjom sa Evroazijskim ekonomskim savezom izrazilo 40 država i asocijacija.

Nursultan Nazarbajev, predsednik Kazahstana, jedne od ključnih država Evroazijskog ekonomskog saveza ranijem predlogu da EAES produbi veze sa članicama Šangajske organizacije za saradnju i zemljama ASEAN dodao je i Evropsku uniju.

„Dezintegracija i ekonomski izolacionizam ne vode rešavanju nijednog unutrašnjeg problema, to je samo obmana. EAES-u je od interesa efikasna i stabilna Evropska unija, sa kojom bi želeo tesno da saradjuje. Na isti način je Evropskoj uniji od koristi tesna saradnja sa našom asocijacijom“, rekao je Nazarbajev. Mediji su primetili da je Nazarbajev, veliki zagovornik EAES, prvi put govorio i o prednostima tesne saradnji te asocijacije sa EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com