Posledica Las Vegasa: Amerikanci se naoružavaju

Dve glavne američke firme za lično naoružanje povećale su, od atentata u Las Vegasu, prodaju za 3 odsto, javljaju američki mediji.

Firma Sturm Ruger prodaje je od ponedeljka povećala za 3,5%, a American Outdoor za 3,2%, javlja američka stanica CNBC.

Kupovina i posedovanje licnog oružja u SAD je krajnje liberalizovano, a u državi Nevadi, gde se atentat dogodio, liberalno je posebno. U Nevadi nije potrebna nikakva dozvola ili registracija za javno nošenje oruzja. Potrebno je dobiti dozvolu samo za skriveno nošnje oružja.

Nedavno je objavljeno da se SAD pripremaju, sve u cilju povećanja broja radnih mesta, da liberalizuju izvoz streljačkog oružja.

U toj zemlji je tokom 2017. godine registrovano 46.686 pucnjava u kojima je poginulo 11.686 ljudi.

U svom komentaru dogadjaja u Las Vegasu, gde je život izgubilo 58 ljudi, nemački list Frankfurter algemajne cajtung tvrdi da ta tragedija ide na ruku lobiju industrije naoružanja koji zagovara moto „Samo onaj ko nosi oružje može se, u slučaju potrebe, odbraniti i sprečiti najgore!“

FAZ, koji je i inače sasvim nesklon američkom predsedniku Donaldu Trampu, podseća da je on prvi američki predsednik posle Ronalda Regana koji je aprila ove godine govorio na godišnjoj skupštini moćne National Rifle Association (NRA) i tada je, citira komentator Peter Filip Smit, rekao: „Vi imate istinskog prijatelja u Beloj kući“.

FAZ, ocenjujući izglede da se promene amerčki propisi o posedovanju oružja, tvrdi i sledeće: „Da taj prijatelj stigne u Belu kuću, udela sigurno ima i NRA i njenih više od pet miliona članova“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com