Tramp: Čim postanem predsednik…

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp objavio je šta će prvo učiniti posle svoje inauguracije 20. januara 2017. godine.

donald-tramp

„Spremam se da izdam saopštenje o nameri da izadjemo iz Transtihookeanskog partnerstva (TTP) – potencijalne katastrofe za našu zemlju. Umesto toga vodićemo pregovore o privatnim bilateralnim trgovinskim poslovima koji će vratiti poslove i proizvodnju u Ameriku“, rekao je Tramp.

TTP koji obuhvata 12 država Azije, bez Kine, i SAD potpisan je 10. novembra i administracija odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame smatra ga svojim najvećim ekonomskim dostignućem.

Sporazum bi tek trebalo da ratifikuju sve zemlje potpisnice.

Namera Trampa da razvrgne dosada potpisane međunarodne trgovinske sporazume SAD najviše je zabrinula Kinu, ali je na upravo završenom Samitu azijsko-pacifičke ekonomske zajednice u peruanskom gradu Limi, Kina pronašla i način da od najavljene Tramprove politike profitira sklapanjem Opšteg regionalnog ekonomskog sporazuma, a šansu za svoj Evroazijski ekonomski savez videla je i Rusija. Turska je objavla da bi ovom poslednjem mogla da se priključi.

Tramp je tokom predizborne kampanje zapretio i izlaskom SAD iz Svetske trgovinske organizacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com