Potpisan Sporazum sa BiH koji će Srbiji omogućiti da izgradi ceo most preko Save!

U Beogradu je danas potpisan Sporazum izmedju Vlade Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o saradnji na realizaciji projekta auto-puta Beograd – Sarajevo.

Sporazum su potpisali ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Zorana Mihajlović i zamenik ministra telekomunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić.

Sporazum će „omogućiti da nastavimo radove i izdamo građevinsku dozvolu za izgradnju celog mosta preko Save“ izjavila je Mihajlovićeva, a navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Ona je rekla da će se na mostu nalaziti jedan granični prelaz (znači, zajednički) što će olakšati promet ljudi i robe.

Ranije je Dalipagić izjavio da je sporazumom dve zemlje predvidjeno da most preko Save gradi Srbija iz kredita dobijenog u Turskoj.

Dalipagić je rekao da se danas potpisani sporazum odnosi na izgradnju dve deonice auto-puta: Tuzla – Brčko – Bijeljina – granica sa Srbijom i Sarajevo – Pale – Višegrad – granica sa Srbijom i dalje ka Beogradu.

Svečani početak gradnje auto-puta Beograd – Sarajevo odigrao se 6. oktobra uz prisustvo najviših predstavnika Srbije, BiH i Turske.

Put se gradi u dva pravca: Bijeljina – Sremska Rača (granica sa BiH) – Kuzmin i pravac Požega – Kotroman (granica sa BiH).

Mihajlovićeva je danas rekla da radovi na deonici Sremska Rača – Kuzmin, započeti početkom oktobra, teku po planu. Ranije je objavljeno da bi izgradnja te deonice trebalo da traje dve godine.

Vrednost radova na deonici Sremska Rača – Kuzmin (projektovanje i izgradnja) procenjeni su na 225 miliona evra, a priprema projektne i tehničke dokumentacije na deonici Požega – Kotroman stajaće 25 miliona evra.

U Zakonu o budžetu Srbije za 2020. godinu predvidjeno je da će Republika Srbija odobriti uzimanje projektnog zajma od 265 miliona dolara u Republici Turskoj, posredstvom turskih banaka za auto-put Sremska Rača – Kuzmin, most preko Save, projekat za deonicu Požega – Kotroman i rekonstrukciju državnog puta Novi Pazar – Tutin.

Maja 2018. godine, prilikom posete Sarajevu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da će auto-put Beograd – Sarajevo sam sebe isplatiti.

Auto-put Beograd – Sarajevo gradiće se sa dve vozne i jednom zaustavnom trakom u oba smera, sa dozvoljenom brzinom od 130 kilometara na sat, saopšteno je ranije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com