Pravo naroda da zna: Kuda vodi put Ub-Lajkovac

Da će u uzbudljivoj (i skupoj) storiji oko autoputa Ub-Lajkovac biti još velikih iznenadjenja pažljivom posmatraču domaćih prilika moralo je biti jasno 28. novembra, kad se te teme na sednici Narodne skupštine Republike Srbije dohvatio poslanik Vojislav Šešelj (SRS).

Učinio je to obrazlažući svoje mišljenje o neophodnosti rekonstrukcije Vlade Srbije i potkrepljujući, mestimično i zastrašujućim, optužbama tvrdnju da Srbija ništa nije učinila ako u vladi ostanu ministri Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović, Zlatibor Lončar, pa i ministar sporta Vanja Udovičić…

Medju svoje argumente Šešelj je ubrojio i slučaj famoznog autoputa Ub-Lajkovac. Firma Planum je, tvrdio je Šešelj, prošle godine otklonila nedostatke na tom putu, ali je došla Zorana Mihajlović, sve porušila i dala drugoj firmi, bez tendera, da taj put gradi ponovo.

Ima ih koji veruju da je Šešelj sadašnjoj vlasti ubedljiviji savetnik i reper za poželjno ponašanje nego Toni Bler. Tek, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je koji dan kasnije objavio da ministar u sledećoj vladi neće biti. To bi bila prva vlada bez Rasima otkako je gavran pocrneo.

Ostalo je slabo zapaženo, ali o prirodi problema na autoputu Ub-Lajkovac izjasnio se i direktor Koridora Srbije Zoran Babić. Kako su preneli mediji, on je preporučio ministarki saobraćaja i gradjevinarstva Zorani Mihajlović da poseti gradilište na tom putu jer tamo ima više problema nego u Grdeličkoj klisuri. Iz ove se rečenice već moglo, doduše slobodno, zaključiti da teren predstavlja problem i sadašnjem izvođaču.

I u sredu kulminacija: Večernje novosti su objavile da su firme „Putevi Užice“ i „Planum“ podnele odštetni zahtev od 728,7 miliona dinara prema Ministarstvu saobraćaja jer ih je toliko koštala, prema njihovom mišljenju prevremena i neopravdana, naplata bankarske garancije koju su položili kao izvodjači radova na ovom putu.

Uz zahtev, tvrde Večernje novosti, ide stručna analiza svih dokumenta kojom se dokazuje da su „podužne pukotine na putu nastale zbog propusta u glavnom projektu jer su visoki nasipi projektovani na loše nosivoj podlozi, koja je u toku 2016. godine bila poplavljena“.

Problem je u glavnom projektu, prenose Novosti stručno mišljenje na koje se pozivaju dva izvođača, ali i u neodržavanju kompletne deonice puta, posebno drenažnog sistema i odvodnih kanala.

„Putevi Užice“ i „Planum“ dalje tvrde da su prošle godine dobili 120 dana da obave sanaciju tog puta prema projektu, koji je kao i glavni, uradio CIP, a koji se em bitno razlikovao od glavnog projekta em nije prošao tehničku kontrolu.

Ove dve firme, uz odštetni zahtev, tvrde da su posle 40 dana, od kojih su 20 bili kišni, sa gradilišta oterane, a novi izvodjač je uveden posle mesec dana, bez objavljenog tendera.

Autoput Ub-Lajkovac poznat i kao put „iz njive u njivu“, prošle godine je izazvao pravu buru u javnosti, najavljene su krivične prijave, izmedju ostalog i protiv Milutina Mrkonjića, bivšeg ministra, što je on demantovao, objavljeno je i o formiranju stručne komisije, koja će utvrditi kako se dogodilo da put propadne i čijom krivicom.

Onda je put Ub-Lajkovac potisnut iz govora naših političara, da bi ga u javni prostor nedavno opet vratila ministarka saobraćaja i gradjevine Zorana Mihajlović. Ona je na N1 najavila da će biti još krivičnih prijava i to protiv laboratorije koja je davala saglasnost da je materijal koji je ugradjivan u autoput odgovarajućeg kvaliteta, kao i protiv dela nadzora na ovoj deonici.

Mihajlovićeva je podvukla da će put Ub-Lajkovac od 12,5 kilometara koštati 100 miliona dolara, a deonica iste dužine u Grdeličkoj klisuri košta 20 miliona dolara manje. Ona je rekla da je ugovor o gradnji puta Ub-Lajkovac imao čak 15 aneksa!

Ugovor o izgradnji 12,5 kilometara autoputa Ub-Lajkovac sa 13 mostova i petljom Lajkovac (7,17 km), na Koridoru XI potpisan je još 2010. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com