Predsednik NR Kine Si Đinping doputovao u posetu Srbiji

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Srbije Maja Gojković dočekali su danas na Aerodromu „Nikola Tesla“ predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga, koji će boraviti u trodnevnoj poseti Srbiji.

Đinping

Avion kineskog predsednika su u vazdušnom prostoru Srbije dočekala tri aviona našeg ratnog vazduhoplovstva.

Ovo je prva poseta jednog kineskog predsednika našoj zemlji nakon duže od 30 godina.

Đinping i Nikolić

Predsednik NR Kine Si Đinping dolazi u Srbiju na poziv predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića.

Kineski predsednik je u govoru na beogradskom aerodromu izrazio uverenje da će njegova poseta Srbiji biti uspešna i otvoriti novu istorijsku stranu razvoja odnosa između Kine i Srbije.

Takođe, on je iskazao očekivanje da će razmeniti mišljenja sa liderima Srbije o bilateralnim odnosima i trasirati budući razvoj tih odnosa, kao i da će razgovarati o drugim pitanjima od zajedničkog interesa za dve zemlje.

Đinping2

Kineska strana je, kako je istakao, spremna da zajedno sa srpskom, koristeći dobar trend, podiže nivo bilateralnih odnosa i praktičnu saradnju na još viši nivo.

Đinping3

Đinping je izrazio zadovoljstvo zbog zvanične posete, kako je naveo, lepoj Republici Srbiji na poziv njenog predsednika Tomislava Nikolića i preneo najsrdačniji pozdrav i najlepše zelje Vladi i narodu Srbije, u ime Vlade i naroda Kine.

Đinping4

On je naveo da je tradicionalno prijateljstvo između Kine i Srbije, kao i njhovih naroda, izdržalo istorijska iskušenja turbulentnih promena na međunarodnoj i domaćoj sceni i da beleži novi sjaj iz stare tradicije.

Đinping5

Prema njegovim rečima, bilateralni odnosi Srbije i Kine su se poslednjih godina, naročito od 2009. godine kad je uspostavljeno strateško partnerstvo između dve strane, ubrzano razvijali.

Đinping6

Političko poverenje između dve zemelje se učvršćuje, a saradnja u oblasti energetike, izgradnje saobraćajne infrastrukture i poljoprivrede beleži novi uspon, dok je kulturna razmena dinamična, a razmena ljudi sve intenzivnija, rekao je Đinping.

Đinping7

On je naglasio i da Srbija i Kina održavaju komunikaciju i koordinacju u vezi sa međunarodnim i regionalnim pitanjima i dobro sarađuju u okviru uspostavljanja veza i saradnje izmejdu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com