Preslagivanje: Hrvatska u dubokoj krizi

Poslednjih dana glavna reč u hrvatskim medijima je preslagivanje. Upravo to, rekonstrukciju, kao rešenje tamošnje političke krize najavio prvi potpredsednik Vlade Hrvatske Tomislav Karamarko, lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Karamarko

Za neupućene, da objasnimo: Vlada Hrvatske, koju čine HDZ i ono što je u Saboru ostalo od Mosta, više puta se našla pred padom nakon što je otkriveno da je Karamarkova supruga, Ana, sarađivala sa lobistom mađarske naftne kompanije MOL, s kojom se Hrvatska tuži u vezi sa Inom, njihovom naftnom kompanijom. Sada, Božo Petrov, (drugi) potpredsednik Vlade Hrvatske i lider Mosta, od Karamarka zahteva ostavku, a nudi i svoju. U celu priču je uključen, naravno, i Tihomir Orešković, „nezavisni“ premijer, koji od obojice zahteva ostavku. A Karamarko zahteva Oreškovićevu ostavku. Prosto…

HDZ-u pada podrška, SDP-u raste
Najnovija dešavanja na hrvatskoj političkoj sceni uticala su i na podršku strankama. Tako je pobednik prošlogodišnjih izbora, vladajući HDZ, prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja na drugom mestu sa podrškom od 26,3 odsto, dok je opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) na prvoj poziciji sa podrškom od 30,5 odsto. Za treću poziciju bore se Živi Zid i Most. Za sada Živi zid ima koji procenat više, ali je podrška Mostu, nakon pet meseci opadanja, počela da raste.

Ekonomskih efekata političke krize u Hrvatskoj sigurno će biti. Nakon solidnog privrednog rasta od 2,7 odsto u prvom tromesečju ove godine, ostaje da se vidi šta će se desiti sa rezultatima iz drugog tromesečja.

Ukoliko Karamarko ne uspe u zamišljenom preslagivanju, a bez Mosta, i dođe do pada Vlade, negativni ekonomski efekti mogli bi biti dalekosežni. Hrvatska ionako kuburi sa javnim dugom, a ovakva situacija sigurno neće pomoći pri narednom određivanju kreditnog rejtinga te države.

No, da sačekamo i to preslagivanje. Ili rekonstrukciju, kako vam draže i bliže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com