Agrokor je žrtva rusko-američkog nadmetanja?

Dok ga hrvatski istražni organi potražuju širom sveta, razvlašćeni vlasnik Agrokora Ivica Todorić nastavlja da piše svoj blog i optužuje pre svega vladinog poverenika za Agrokor Antu Ramljaka i američki hedž fond Knighthead.

Todorić tvrdi da je ceo slučaj Agrokor isceniran kako bi se sprečilo da ta kompanija dobije povoljniji kredit ruske Sberbanke a omogućilo strvinarskom američkom fondu Knighthead da kupi Agrokorove obveznice i sebi obezbedi enormnu zaradu.

Agrokor je u poslovne veze s Sberbankom stupio 2014. godine kada je ta banka sa 600 miliona evra kreditirala Agrokorovu kupovinu slovenačkog trgovinskog lanca Merkator. Ta se kupovina u Hrvatskoj smatrala i činom nacionalnog ponosa, tako da joj nije bilo velikog protivljenja iako je Agrokor već bio visoko zadužena kompanija.

Slovenija se oko te transakcije podelila. Ne samo da se kao argument protiv Agrokorovog preuzimanja Merkatora iznosio interes nacionalne ekonomije nego je ozbiljno upozoravano i na činjenicu da je Agrokor bio zaduženiji od Merkatora – firme koju je preuzeo.

Uglavnom, sada preovladjuje ocena da je ova kupovina bila okidač za krizu u koju je sad nepovratno pao Agrokor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com