Prigožin krenuo na Rusiju da prekrati bezakonje, Surovikin poziva vagnerovce da se vrate u logore

’Opšta je ocena da ishod obračun vlasti u Moskvi sa njenim vlastitim čedom šefom privatne vojske „Vagner“ Jevgenijem Prigožinim u mnogome zavisi od držanja samih vagnerovaca.

Njihov šef Prigožin noćas je nastavio da emituje svoja nadaleko čuvena video obraćanja.

Pošto je najavio da 25 000 njegovih boraca ide prema Rusiji da vidi zašto u zemlji vlada bezakonje, Prigožin je poručio da su njegove trupe već prešle ukrajinsko – rusku granicu, gde su ih graničari, kaže, dočekali zagrljajima, i nastavile prema južnoruskom gradu Rostovu na Donu, gde se već nalaze, spremne da marširaju dalje.. Prigožin je poručio da su njegovi borci spremni da se „do krajnjih granica“ suprotstave ruskoj vojsci i da će uništiti svakog ko im stane na put.

Povodom poziva vagnerovcima da svom šefu otkažu poslušnost i uhapse ga, Prigožin je rekao da njegove borce veže bratstvo i da oni nisu izdajnici.

Mada, ruski mediji tvrde da u Rostovu na Donu vagnerovci od ranije imaju logore i tamo se već nalaze, izvor Izvestija tvrdi da su oficiri Rosgvardije stigli u svoje jedinice za pripravnost, a u pripravnosti su i  snage policije.

Da nekog kretanja ipak ima, potvrdjuje video obraćanje generala Sergeja Surovikina vagnerovcima – borcima i komandantima. U tom obraćanju on ih poziva da zaustave kolone i vrate se na mesta svog stalnog lociranja i da ne igraju u korist protivnika.

Vagnerovcima se obratio i prvi zamenik načelnika Glavne uprave Generalštaba Vojnih snaga Rusije Vladimir Aleksejev nazivajući ovo što se dogadja bezumljem i upozoravajući da bi slične provokacije mogle da dovedu do velikih gubitaka.

U mnogim delovima Rusije preduzete su posebne mere bezbednosti, pa su stanovnovnici Rostovske oblasti pozvani da bez potrebe ne napuštaju kuću, stanovnicima Lipecke oblasti savetovano je da ne putuju na jug, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin zamolio je stanovnike glavnog grada za razumevanje zbog sprovođenja antiteroristickih aktivnosti…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com