Prirodnjački muzej dobija adekvatnu zgradu

Ministarstvo kulture Srbije je saopštilo da će Prirodnjački muzej u Beogradu prvi put u svojoj istoriji dobiti novu namensku zgradu, sa približno 15 000 m2 u tri nivoa, od čega nekoliko hiljada kvadrata za izložbene sale.

Zgrada Prirodnjačkog muzeja biće izgradjena na prostoru kompleksa „Parka prijateljstva“, navodi se u saopštenju, ali se ne precizira kad će gradnja početi ni kad će biti okončana.

„Ovaj prostor zajedno s kompleksom Memorijalnog centra ‘Staro sajmište’ u više pozitivno ocenjenih studija vidjen je kao budući kvart kulture, u kome je predvidjena izgradnja Nacionalne koncertne dvorane, pozorišta i bioskopa i gde se već nalazi Muzej savremene umetnosti i održavaju brojne kulturne manifestacije na otvorenom“, navodi se u saopštenju.

I dodaje :

„Sa ovom prostornom celinom graniči se Blok 16, kompleks ispunjen komercijalnim sadržajima i sa velikom frekvencijom posetilaca, dok se u neposrednoj blizini nalazi Veliko ratno ostrvo, jedinstveno područje zakonom zaštićene prirode nadomak centra grada, sa značajnim vizitorskim potencijalom za publiku koja želi da se upozna sa prirodnjačkim sadržajima „.

U saopštenju se podseća da je Prirodnjački muzej u Beogradu osnovan 1895.godine. U njemu se čuva 125 zbirki sa blizu dva miliona primeraka stena, minerala, fosila, biljaka, životinja lovačkih trofeja.

Ovo ogromno nacionalno blago čuva se u krajnje nepodesnim uslovima, u nenamenskoj zgradi nekadašnje Prve ženske gimnazije u Beogradu, u kojoj je Muzej u privremenom smeštaju već 85 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com