Prognoza statističara: Osetnije usporavanje rasta cena hrane u III kv

Republički zavod za statistiku prognozira da će u trećem kvartalu 2023.godine doći do osetnijeg USPORAVANJA RASTA (podvukle EkonVesti) cena hrane i bezalkoholnih pića te će medjugodišnja stopa rasta iznositi 20 odsto.

Za period januar – maj 2023.godine medjugodišnja stopa rasta cena hrane i bezalkoholnih pića iznosila je 24 odsto.

U publikaciji Trendovi, Republički zavod za statistiku prognozira da će ukupni medjugodišnji rast potrošačkih cena u III kvartalu iznositi 12,6 odsto odnosno da će, i pored slabije izražene dinamike usporavanja inflacije potrošačkih cena, u III kvartalu 2023.godine doći do ranije najavljenog ekspanzivnog vrha inflacije i postepenog pada medjugodišnje stope rasta potrošačkih cena.

Prema toj prognozi, očekuje se da će cene goriva u III kvartalu 2023.godine biti na nešto nižem nivou nego u prvoj polovini 2023.godine.

Time bi, ističe se u publikaciji Trendovi, drastičan trend smanjenja medjugodišnje cene goriva trajao peti kvartal zaredom rezultirajući od II kvartala 2023.godine sve izraženijim deflatornim uticajem na ukupnu inflaciju potrošačkih cena.

U toj analizi se podseća da, u proseku, cene goriva prednjače cenama proizvođača prehrambenih proizvoda oko jedan kvartal, a cene proizvođača prehrambenih proizvoda prednjače cenama hrane takodje za jedan kvartal.

Usled redovnog uskladjivanja akciza u julu, cene duvana će u III kvartalu imati medjugodišnji rast od 6,7 odsto.

Medjugodišnja stopa rasta cene duvana u periodu januar – maj 2023.godine iznosila je 6,5 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com