Svetski dan izbeglica : U Srbiji uspešna integracija jedino Ukrajinaca

U Srbiji je integracija uspešna jedino kad se radi o izbeglicama iz Ukrajine, saopštio je Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila povodom Svetskog dana izbeglica.

Integracija ukrajinskih izbeglica je uspešna jer mogu da rade odmah po dobijanju privremene zaštite i onda žive u lokalnim sredinama a ne u izolovanim kampovima, govore sličan slovenski jezik i brzo uče srpski, izgledaju kao mi i imaju slične navike, često imaju prijatelje ili rodbinu u lokalnoj sredini koji su im podrška…

Taj Centar navodi da je ove godine u Srbiju ušlo više od 30 000 ljudi, u odnosu na oko 50 000 u istom periodu prošle godine, ali samo 440 je uspelo da izrazi nameru za azil, a azil je i dobilo samo njih 6 : 1 izbegličku zaštitu, a 5 subsidijarnu zaštitu.

Najveći broj izbeglica je došao iz Avganistana, a dolaze i iz Burundija, Irana, Pakistana, Iraka, Kube… a Sirijske izbeglice dolaze više nego lane zbog situacije u Turskoj (neraspoloženje prema izbeglicama, zemljotres…).

Zaključno s 1.junom, navodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila, u Srbiju je ušlo više od 36 500 Ukrajinaca, a boravak je prijavilo njih 7437.

U Srbiji ovog trenutka živi izmedju 30 000 i 40 000 ruskih državljana.

Ukrajinci imaju pravo na privremenu zaštitu, dok državljani Ruske Federacije pokušavaju da svoj status u Srbiji reše dominantno van postupka azila, navodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com