Pruga Beograd – Novi Sad opet na udaru idiota, pardon, lopova

Infrastrukture železnica Srbije sinoć su saopštile da je zbog kradje delova kontaktne mreže, iznad železničke pruge na dve lokacije izmedju Beograda i Novog Sada, došlo do kašnjenja vozova na brzoj pruzi.

Zbog kradje čvrstih tačaka, koje služe da obezbede stabilnost zateznog polja kontaktne mreže „Infrastruktura železnica Srbije“ bila je prinudjena da tokom dana na ukupno 5 kilometara brze pruge uvede lagane vožnje sa brzinom od 20 kilometara na sat i to na deonicama Indjija – Beška i Sremski Karlovci – Petrovaradin, saopsteno je u četvrtak uveče.

U saopštenju je navedeno da je na brzoj pruzi ukradeno ukupno osam čvrstih tačaka.

One su napravljene, objašnjava se, od nosećeg užeta i služe da obezbede stabilnost jednog zateznog polja kontaktne mreže, koje je dugo oko 1600 metara.

Te čvrste tačke su redovno pod naponom od 25 000 volti.

Infrastruktura železnice Srbije za čvrste tačke na elektrificiranim prugama u Srbiji počela je umesto nosećeg užeta od bakra da koristi čeličnu pocinkovanu užad, ali se kradje i dalje nastavljaju, saopšteno je.

Infrastruktura železnice Srbije od nadležnih državnih organa očekuje da kradljivci delova i opreme železničke infrastrukture na brzoj pruzi, kao i na drugim srpskim prugama, budu u najkraćem roku otkriveni i najstrože kažnjeni.

U saopštenjima se podseća da je Zakon o železnici predvideo da se za uništenje, oštećenje ili kradju delova železničke infrastrukture, bez obzira na njihovu količinu i vrednost, može izreći kazna zatvora od tri meseca do 5 godina.

U slučaju da neko lice zbog toga bude teško povređeno ili se načini imovinska šteta velikih razmera, predvidjena je kazna zatvora od jedne do 8 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com