Putin objavio kraj liberalizma i divljenje za Petra I

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je, pred početak samita G20, intervju Fajnenšl tajmsu iz koga svi ruski listovi prenose opširne izvode, a čitaoci online izdanja ih opširno komentarišu u skladu sa trendom pada popularnosti ruskog predsednika.

Najčešće su citirani delovi intervjua u kome Putin objavljuje kraj liberalne ideje, a razloge opisuje na primerima postupanja s migracijama u Nemačkoj, SAD i Rusiji.

Putin je, kako prenosi list Vedomosti, rekao da je liberalna ideja definitivno „izgubila svoj cilj“ kad je javnost istupila protiv migracija, otvorenih granica i multikulturalnosti.

Kad su u Evropi počeli problemi s migracijama, rekao je Putin, a prenosi TASS, tamošnje vlasti se nisu setile interesa domaćeg stanovništva. Očigledan je tamo jaz izmedju interesa elita i interesa pretežne većine stanovništva,rekao je on.

Putin je „kardinalnoj greški“ nemačke kancelarke Angele Merkel da primi više od milion sirijskih izbeglica suprotstavio ono što radi američki predsednik Donald Tramp na granici s Meksikom, iako nije uveren da je gradnja zida najbolje rešenje, i dodao da se Rusija takodje suočava s problemom migracija.

„Kod nas su otvorene granice prema republikama bivšeg SSSR i oni svi govore ruski, razumete. I mi sad preduzimamo odredjene korake da uvedemo red u tu oblast, čak i u Rusiji“, rekao je Putin.

„A liberalna ideja polazi od pretpostavke da uopšte ništa ne treba raditi. Ubijaj, otimaj, siluj, ništa ti se neće desiti, jer ti si migrant, treba štititi tvoja prava. Koja prava? Kršiš zakon – dobiješ kaznu za to“, rekao je Putin.

On je ocenio da se pokazalo da liberalna ideja „ne može diktirati nikome ništa, iako ona to pokušava da čini poslednjih nekoliko decenija“ u sredstvima masovnih informacija i realnom životu.

Ali „liberalnu ideju ne bi trebalo uništavati, ona ima pravo na postojanje, čak je u ponečem treba i podržati. Ali ne treba smatrati da ona ima pravo na apsolutnu dominaciju, eto u tome je stvar“, rekao je Putin.

Na pitanje ko mu je idol medju državnicima, Putin je rekao: Petar I.

A posle napomene da se pitanje ticalo živih državnika sa kojima se sretao, Putin je rekao: „On će (Petar I, prim.aut) živeti dok bude živelo njegovo delo, kao i delo svakog od nas. Mi ćemo živeti dok bude živelo naše delo“, rekao je Putin.

Ipak je dodao, da ga od državnika sa kojima se sretao najviše oduševljavao bivši francuski predsednik Žak Širak, koji je „pravi intelektualac, pravi profesor, a i veoma interesantan i veoma uravnotežen čovek“.

„On je, kad je bio predsednik, o svakom pitanju imao vlastito mišljenje, umeo je da ga brani, s poštovanjem se uvek odnosio prema mišljenju partnera“, rekao je Putin.

(Veruje se da je Žak Širak zadužio i Srbiju i Beograd jer se 1999. godine suprotstavio bombardovanju beogradskih mostova.)

Putin je rekao da o nasledniku razmišlja od 2000. godine, ali je izbor na narodu Rusije.

Komentatori online izdanja ruskih medija naročito su se obrušili na konstataciju Putina da na Zapadu postoji jaz izmedju interesa elita i interesa pretežne većine stanovništva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com