Roditelji i deca: Zbog upisa jedne devojke na medicinu cela Koreja na nogama

Poznati južnokorejski profesor prava i stručnjak za civilno društvo Cho Kuk postavljen je na mesto ministra pravde voljom predsednika južnokorejske države a protiv volje bar jedne polovine Južne Koreje.

Na tom se mestu zadržao jedva mesec dana, pre nego što je podneo ostavku, pošto je uhapšena njegova supruga, takodje univerzitetski profesor, njegov brat i još nekoliko rodjaka.

Nakon manje od mesec dana priveden je sredinom novembra i sam Cho Kuk.

Ceo ovaj niz ostavki i privodjenja pokrenut je upisom jedne devojke na prestižnu medicinsku školu u južnokorejskom gradu Busan.

Devojka je kćerka bivšeg ministra Cho Kuka.

Majka joj je na univerzitetu u gradu Yeongju, gde je bila profesor, obezbedila potvrde o nagradi, koju devojka nije ni zaslužila ni stvarno dobila, ali joj je pomogla da se domogne škole, koju žele mnoge južnokorejske devojke i mladići.

Iz evropske perspektive to može izgledati kao preterana reakcija, ali američki izveštaji sa lica mesta tvrde da u Južnoj Koreji uopšte nije: Nedeljama su ulicama Seula demonstrirali protivnici ministra i njegovog zaštitnika predsednika Moon Jae-ina. Na ulice su izašle i njihove pristalice.

Južnokorejsko društvo je bilo na ivici raspada. Jer, tvrdi se, upis na prestižni univerzitet u Koreji je pitanje celog budućeg života! Konkurencija je bespoštedna i (otkrivena) prekorednost se ne prašta. Zato je optužba za upis preko veze bila ubod u najosetljiviji živac korejskog društva.

­

Masovnom hapšenju u porodici ministra pridodat je doduše još jedan razlog: Supruga bivšeg ministra je osumnjičena da je, rukovodeći akcijskim fondom koji je finansirala ministrova porodica, upetljana u sumnjive finansijske operacije, ali toj je optužbi u medijima posvećena mnogo manja pažnja.

Sam ministar se pred istražnim organima branio ćutanjem jer je smatrao, kako saopštenje njegovog advokata citira AP, da bi bilo „patetično i nepotrebno“ da odgovara na pitanja o optužbama koje je već negirao.

Ali se zbog privilegija koje su pri upisu u školu obezbedjene njegovoj kćeri javno izvinio.

U Južnoj Koreji su na proleće parlamentarni izbori i popularnost predsednika Moon Jae-ina i njegove partije ovom je aferom teško pogodjena. Mada bi se po nekim reakcijama dalo zaključiti da ne gledaju svi blagonaklono na njegove napore da normalizuje odnose s Pjongjangom.

­

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com