Rusi rasprodaju nekretnine u Crnoj Gori

Sudeći po broju građevinskih dozvola, koje su izdate investitorima od početka godine (više od pedesetak), na jesen će početi novi stambeni bum u Budvi i njenoj rivijeri. Nastaviće se intenzivna gradnja novih kvadrata namenjenih ćudljivom tržištu, koje u poslednje vreme gubi dah, pišu Večernje novosti.

Budva

Za stanove u novim, modernim zgradama, kojih je najviše na budvanskoj rivijeri, interesovanje je vrlo slabo. Novoizgrađene stambene višespratnice, velikih površina, sa velikim brojem stanova, budući da je slobodnih placeva sve manje, mahom zvrje prazne i to već poduže vreme. Čekaju kupce, kojih je i ovoga leta malo.

Velika ponuda, a slaba kupovna moć uslovili su i nagli pad cena, ali ne mnogo. U Budvi kvadrat ide do 1.900 evra za stanove malo podalje od plaža. Kada se istrese keš, može još i malo niže.

U ponudi je i veliki broj vila u okolini Budve, naročito oko plaže Jaz i u Bečićima. Raskošne kuće sa bazenima, čija je površina od 250 do 300 kvadrata, nude se za 200.000 do 350.000 evra.

Doskora najveće interesovanje dolazilo je od Rusa, ali je poprilično splaslo. Sada, naime, vile i stanove ruski državljani, koji su ih kupili u vreme buma investitora 2007-2008. godine, prodaju po duplo nižim cenama.

U agencijama koje se bave prometom nekretnina ističu da je ekonomska kriza jedan od glavnih razloga za slabu prodaju. No, tu je i još jedan razlog: nerealne cene, koje su važile pre dve-tri godine, odbile su i one koji bi hteli da trguju stanovima i vilama.

U vreme najezde, mahom ruskih investitora, kvadratni metar stana koštao je od 3.000 do 8.000 evra. Prodaja je išla veoma dobro, pa su, videvši mogućnost za velikom zaradom, mnogi intenzivno i prekomerno gradili. Taj stambeni bum u Budvi i njenoj okolini je, međutim, trajao kratko. Slično se dešavalo i južno i severnije od njene obale. Naglo povlačenje Rusa sa stambenog tržišta tumači se i političkim razlozima, pre svega uvođenjem sankcija Rusiji i ulaskom Crne Gore u NATO.

U Budvi ističu da je neizvesno kada će situacija biti bolja. No, pojedini vlasnici i dalje tvrdoglavo drže cene kvadrata, koje nema ko da plati. Veruju da će bolje vreme, ipak, doći. Na drugoj strani, poznavaoci ekonomskih prilika upozoravaju da će kriza biti još dublja, jer se zna da pojedinci, koji imaju para, ne žele da ih dalje ulažu u nekretnine, zbog najavljenih povećanja poreza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com