Ruske banke pojedinačno najveći poverioci

Od četiri milijade duga Agrokora oko 1,5 milijarde  evra otpada na ruske džavne banke Sberbanku i VTB kod kojih se Agrokor zadužio i da bi isplatio EBRD i koji dospeva sledeće godine, kaže Novotni.

Tu su i obveznice, brojni su vlasnici Agrokorovih obveznica koje je ta firma izdavala na svetskom tržištu – američki fondovi, evropski fondovi, penzijski fondovi u Hrvatskoj, brojne banke –U nikredit , Intesa i druge.

Na pitanje kako bi hrvatska javnost gledala na mogućnost da ruske banke preuzmu deo vlasništva u Agrokoru a na bazi potraživanja, Novotni odlučno kaže da je „banka banka“, a drugo to su banke iz Austrije, Sberbanka je kupila bivšu austrijsku Folksbanku.

„Ono što je bio veliki problem je što se ruski ambasador u Hrvatskoj prvi javio sa političkim stavom da najverovatnije ruske državne banke neće refinansirati te dugove. Tako da je on iz jednog bankarskog konteksta počeo povlačiti politički kontekst. Zbog čega? Zbog toga što je Vlada Hrvatske bila sklonija ukrajinskoj strani u rusko-ukrajinskom sporu. Znači počelo se politizirati. A ja sam skloniji tome da se to pitanje depolitizira i da se ptevori u najnormalnije pitanje restrukturiranja jedne velike kompanije u problemima kakvih je u EU bio veliki broj“, kaže Novotni za Ekonomske Vesti.

Novotni ipak smatra da ruske banke nisu vodeće u rešavanju problema Agrokora, njihova potraživanja, kaže on, čine četvrtinu Agrokorovih dugova.

„Ipak će najveću ulogu odigrati evropske banke“, veruje Novotni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com