Agrokor nije dobijao subvencije od države

Nije istina da je Agrokor dobijao subvencije od države, demantuje hrvatski ekonomista Damir Novotni u Srbiji rašireno uverenje da je hrvatska država podržavala Agrokor u njegovim kupovinama firmi u regionu.

„On je dobio poljoprivredne subvencije kao i svaki drugi poljoprivrednik. Nakon ulaska Hrvatske u EU te subvencije koje se dobijaju po hektaru iz evropskih fondova zajedničke agrarne politike, dobija ne samo on nego i drugi. Drugo je pitanje što Agrokor ima velike površine u svome vlasništvu i zakupu nakon preuzimanja velikih poljoprivednih kombinata u Slavoniji“, tvrdi Novotni.

Vlada Hrvatske, misli Novotni, može pomoći Agrokor, ali uz pretpstavku restrukturiranja.

„Prema pravilima EU vlada ne sme direktno nikakve subvencije davati kompanijama zbog narušavanja tržišne utakmice, ali mogu proces pomoći da se testrukturira kompanija“, kaže Novotni i dodaje da se početkom ekonomske krize tako pet-šest gradjevinskih kompanija prijavilo i u predstečajnom postupku tražilo zaštitu od poverilaca.

„Slično je sa trgovinskim lancem Pevec, koji je prošao postupak  restrukturiranja, vlasnici lanca su pstali poverioci, a bivši vlasnik gospodin Pevec je potpuno izbačen iz  kompanije i ona danas vrlo dobro posluje“, kaže Novotni.

Scenario po kome bi poverioci preuzeli vlasništvo u kompaniji moguć je i u slučaju Agrokora.

„Ali to je u rukama pravosudje, to ne može biti u rukama Vlade“, kaže Novotni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com