Ruski oligarsi u jednom danu osiromašili za 12 milijardi dolara

Prema računici magazina Forbs, bogatstvo ruskih oligarha odnosno krupnih biznismena, koji su 6. aprila potpali pod udar američkih sankcija, smanjeno je samo u toku današnjeg dana za 12 milijardi dolara.

Najteže je nastradao Oleg Deripaska pošto sankcije nisu uvedene samo njemu lično nego su teško pogodile i 8 firmi u kojima je on suvlasnik: Kubanj, Evrosibenergo, Rusal, Ruske mašine, grupa GAZ, B- finance, Bazni element i En+.

Prema proceni magazina Forbs, bogatstvo Deripaske danas je smanjeno za 1,3 milijardu dolara na 4 milijarde, za koliko je smanjeno i bogatstvo njegovog partnera Vladimira Potanjina u kompaniji Noriljski nikl, mada Potanjin nije na sankcionom spisku od petka.

Za oko milijardu dolara na 13,6 miljardi smanjeno je bogatstvo Viktora Vekseljberga vlasnika kompanije Renova. Za 918 miliona dolara na 5,6 milijardi smanjeno je bogatstvo Sulejmana Kerimova, a za 94 miliona odnosno 58 miliona bogatstvo Andreja Skoča i Vladimira Bogdanova.

Cena akcije kompanije Rusal (Ruski aluminijum) pala je na Hongkonškoj berzi za 41,4% a pad od 46,9% u ponedeljak doživela na Moskovskoj berzi pošto je kompanija saopštenjem najavila mogućnost tehničkog defolta.

„Po oceni kompanije, sankcije OFAC (odeljenje Ministarstva finansija SAD za kontrolu inostrane aktive) mogu dovesti do tehničkog defolta u odnosu na odredjene kreditne obaveze grupe, i ovog trenutka kompanija ocenjuje kakvo negativno dejstvo to može imati na finansijski položaj grupe (kompanije Rusal i njenih kćeri). U ovom trenutku kompanija ispunjava sve svoje kreditne i finansijske obaveze, uključujući i obaveze po gašenju i u svim ostalim aspektima“, navodi se u saopštenju kompanije razmeštene na Hongkonškoj berzi koje prenosi bfm.ru.

Istovremeno s padom cene akcija Rusala, na Londonskoj berzi metala raste cena aluminijuma jer se visokim ocenjuje rizik od poremećaja u isporukama tog metala na svetskom tržištu. U petak, kad su sankcije uvedene, aluminijum je poskupeo za 1,6% a u ponedeljak za još 2% na 2.088 dolara za tonu.

Ruska vlada već je saopštila da sprema mere za podršku postradalima biznismenima. Nazivajući ovu pomoć „feodalnom pomoći“, list Vedomosti tvrdi da će ona u još veću zavisnost dovesti pogodjene biznismene od ruske vlasti. A optužbe za bliskost s vlastima su ih na sankcioni spisak i dovele.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com