Sa lica mesta: Ekvador uglavnom pripremljen za zemljotres

Glavni grad Ekvadora Kito osetio je jaki zemljotres koji je priobalne delove te zemlju pogodio u subotu uveče, ali je situacija u gradu mirna, javljaju izvori Ekonomskih vesti sa lica mesta.

Kito

Ekvador je trusno područje i zemlju je 1979. godine pogodio katastrofalan zemljotres. Ocenjuje se da je jučešnji zemljotres najjači posle te 1979. godine.

U Ekvadoru se veoma poštuju seizmička pravila pri gradnji, mnogo se koristi betonski čelik, čak se ponekad činilo da se sa time i preteruje, kažu sagovornici Ekonomskih vesti. Ali poslednjih godina je u gradnji mnogo korišćeno staklo, pa se sada očekuju prvi izveštaji o tome kako su gradjevine sa tim elementima izdržale zemljotres koji je trajao neobično dugo, čitavih 40 sekundi.

U Ekvadoru je, kaže naš izvori sa lica mesta, kišna sezona i zemlja je natpljena vlagom, pa su putevi koji od Kita vode na jug zemlje, najpre serpentinama, pošto se grad nalazi na visini, dosta propali i veliki je broj odrona. Tako da se može pretpostaviti kakve je dodatne štete mogao da proizvede i tako jak zemljotres.

Ekvador je inače medju onim zemljama koje svoj budžet u ogromnom procentu pune prihodima od nafte, pa je teško pogodjen njenom niskom cenom. Ekonomska situacija je veoma rovita, nezaposlenost raste, cene zakupnina su prepolovljene. Cena benzina je i dalje na veoma niskom nivou. Ekvador je u vreme visoke cene nafte otkazao saradnju Medjunarodnom monetarnom fondu. Informacije govore da se traži obnova kontakata sa tom medjunarodnom finansijskom organizacijom.

Zemljotres je najviše pogodio zapadnu obalu zemlje, a najviše je stradao gad Portovejo u zapadnoj provinciji Manabi.

Prema trenutnim informacijama ekvadorskih vlasti poginulo je najmanje 77 ljudi a 600 je povredjeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com