SAD i Iran razmenjuju pretnje, Evropa strepi

Pošto su u subotu izvršena tri napada niskog intenziteta i bez poginulih na američke ciljeve u Iraku, proiranske naoružane grupe u toj zemlji upozorile su iračke snage bezbednosti da se danas (u nedelju) predveče drže na udaljenosti ne manjoj od 1.000 metara od američkih baza u Iraku. Amerikanci, inače, na Bliskom istoku imaju 35 baza.

Američki predsednik Donald Tramp je u odgovor nastavio svoju Tviter diplomatiju i pripretio Iranu da su SAD utvrdile 52 „strateški i kulturno“ važne tačke u Iranu za izvodjenje svojih kompenzatornih akcija, izveštava nemački magazin Špigl i dodaje da broj očito ima istorijsko značenje.

Razmenili su odgovarajuće poruke i ministri inostranih poslova dve zemlje u sukobu, koji je vojno još pod kontrolom, dok se verbalno zaoštrava iz časa u čas.

Iranski ministar inostranih poslova Džavad Zaraif je izjavio da će Iran preduzeti mere na medjunarodnom planu kako bi SAD odgovarale za ubistvo Kasema Sulejmanija, šefa elitnih jedinica Korpusa straže Islamske Republike i da „neće podleći propagandi i ucenama sa američke strane“.

Majk Pompeo je za Iran International izjavio da će SAD privoditi odgovornosti snage pod kontrolom Irana, da je ubistvo Sulejmanija bilo odgovor na ubistvo američkog vojnika pod ugovorom u vojnoj bazi u Iraku.

“Mi ćemo nastaviti da reagujemo. I prisilićemo ih (Iran) da plate koliko su dužni”, rekao je Pompeo a prenosi RT.

Mada se svi redom svetski komentatori slažu da je ubistvo visokog zvaničnika jedne zemlje na teritoriji treće zemlje objava rata i grubo narušavanje suvereniteta Iraka, kao i da Amerikanci računaju na to da Iran ne može da ne odgovori, gotovo svi veruju da su obe strane svesne rizika međusobnog vojnog obračuna te da teško da će doći  do iranske osvete Amerikancima na teritoriji SAD.

Zato analitičari, a očito i političari, u Evropi strepe da bi Iran „osvetu mogao da izvrši negde gde mu je bliže i bezopasnije“, tako da pored nesrećnog Iraka, u obzir dolazi i Evropa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com