Saudijska Arabija i Egipat grade most preko Crvenog mora

Saudijska Arabija najavila je da će sagraditi most preko Crvenog mora do Egipta. Nakon susreta s egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem, kralj Salman je objavilo da je pokrenut postupak izrade mosta koji će povezivati dve nacije. Više od toga nije otkrio, javlja britanski Miror.

saudijska arabija i egipat

Dve arapske zemlje su na najbližoj tački udaljene 16 kilometara, između mesta Ras Alšeik Hamid u Saudijskoj Arabiji i Nabk u Egiptu.

Finansijska podrška Egiptu više neće uključivati takozvani „besplatni novac“, već zajmove koji bi trebali pomoći zemlji koja već neko vreme dosta pati zbog pada cena nafte na globalnoom tržištu, saznaje Rojters od izvora iz Saudijske Arabije.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt poslali su milijarde dolara u Egipat nakon što je tadašnji general, a danas egipatski predsednik al Sisi 2013. godine svrgnuo dotadašnjeg predsednika Mohameda Mursija i njegovo Muslimansko bratstvo, nakon masovnih protesta u zemlji.

Egipat otad pokušava oživeti svoju ekonomiju, koja je u lošem stanju zahvaljujući stalnim političkim nemirima koji su počeli 2011., kada je oteran predsednik Hosni Mubarak. Osim problema s ekonomijom, zemlju destabilizuju i džihadisti na Sinaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com