Šef Boinga prvi put pozvan da podnese ostavku

Tokom dvodnevnog svedočenja pred dva odbora američkog Kongresa, izvršni direktor kompanije Boing Denis Mulenberg prvi put je suočen s pozivima da podnese ostavku, osporavanjem njegovog integriteta i s osudom sistema kontrole povezanog s dva fatalna pada aviona 737 Max, prenosi Blumberg uz napomenu da je svedočenje prvog čoveka Boinga često bilo sporno.

Mulenburg je svoje svedočenje pred Odborom za trgovinu započeo u sredu, tačno na godišnjicu pogibije 189 putnika i članova posade indonežanske kompanije Lion Air, a nastavio ga je pred Odborom za saobraćaj i infrastrukturu u četvrtak.

Posmatrači na koje se poziva Blumberg ocenili su da je glavni Mulenburgov zadatak bio da sačuva reputaciju Boinga i svoje radno mesto i da je on u tome uspeo.

Naime, ključno pitanje bilo je da li će avion 737 Max, do nesreće najprodavaniji avion kompanije Boing, u dogledno vreme opet dobiti dozvolu za letenje, pošto je prizemljen u martu ove godine, posle nesreće u kojoj je poginulo 157 putnika i članova posade Ethiopian Airlines.

Mada predstavnici Američke agencije za aviosaobraćaj izjavljuju da se sa tim ovog puta neće žuriti, Mulenburg je izgleda uverio kongresmene i investitore da će dozvola biti opet dobijena do kraja godine, jer za vreme njegovog svedočenja cena akcije Boinga porasla je za 1,5 odsto.

A što se 346 žrtava tiče, Mulenburg na njihove porodice nije ostavio veliki utisak.

To što mu je, navodno, drhtao glas kad god bi ih spomenuo i što je tvrdio da mu se dve nesreće stalno odvijaju pred očima i što je bez veze tvrdio „da smo znali ono što sad znamo mi bismo ga prizemljili posle prve nesreće“ i „da smo mogli da spasimo jedan život, to bismo učinili“, skroz neuverljivim su učinile dve činjenice.

Prvo, posle prve nesreće oktobra 2018. godine, Boing je u svom saopštenju za nesreću okrivio propuste u pilotoranju avionom i njegovom održavanju.

Drugo i stvarno poražavajuće, uprava Boinga nagradila je, kako podseća Blumberg, svog izvršnog direktora Denisa Mulenburga za rezultate postignute u 2018. godini iznosom od preko 23 miliona dolara, što je za 27% više od nagrade koju je dobio godinu dana ranije.

Toliko o osećaju odgovornosti i slikama žrtava, koje ga proganjaju.

Mulenburg se pravdao da je nagrada u nadležnosti borda direktora, na šta je majka jedne od žrtava izjavila da ni Mulenburg ni Boingov bord direktora nisu ljudska bića i nedostojni su da obavljaju posao koji sad obavljaju.

Što se radnog mesta tiče, konsultant Skot Hamilton je za Blumberg izjavio da
Mulenberg svojim svedočenjem, po njegovom mišljenju, nikako nije štetio Boingu, te da ga kompanija sigurno neće pomerati s radnog mesta na kome se nalazi dok se posao dobijanja licence ne okonča. A onda ćemo, procenjuje Hamilton, na prvoj skupštini akcionara videti promene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com