Vlada Republike Srpske Savetu bezbednosti: Kancelariju visokog predstavnika zatvoriti

Vlada Republike Srpske uputila je svoj 22. izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i još jednom zatražila da Kancelarija visokog predstavnika u BiH bude zatvorena.
U tom izveštaju, RS ističe svoju posvećenost članstvu BiH u EU, ali i protivljenje članstvu u NATO.

Visoki predstavnik i dalje koristi diktatorska ovlašćenja da centralizuje BiH suprotno dejtonskom uredjenju, uzrokujući nepotrebna politička trvenja i ne sigurnost medju konstititivnim narodima,navodi se u uvodnom delu tog izveštaja, a prenose banjalučke Nezavisne novine.

Visoki predstavnik se u ovom izveštaju optužuje da je na čelu pogrešno vodjene i neustavne decentralizacije, kojom se godinama podriva dejtonska formula.

Uz pretnje odredjenih elemenata iz medjunarodne zajednice, Dejtonski sporazum je izložen napadima najveće bošnjačke stranke SDA, koja je, navodi se u izveštaju, usvojila ekstremističku deklaraciju u kojoj poziva na potpuno ukidanje dejtonskog uredjenja.

U izveštaju se navodi da, Republika Srpska, za razliku od visokog predstavnika, bezrezervno prihvata Dejtonski sporazum i samo traži da se Ustav BiH sprovodi onako kako piše.

Republika Srpska ukazuje i na svoj napredak i posvećenost radu ka konačnom članstvu BiH u EU i naglašava da prisustvo visokog predstavnika, koji prisvaja diktatorska ovlašćenja, i blokade formiranja vlasti od strane SDA, ometaju napredak BiH ka članstvu u EU.

Republika Srpska ističe da nije protiv NATO i da aktivno podržava saradnju sa Alijansom, u kojoj i učestvuje, ali se protivi članstvu BiH u ovom savezu.

Suprotno tvrdnjama nekih pobornika članstva u NATO, ne postoji zakonska obaveza da BiH udje u NATO integracije niti postoji ikakva veza izmedju statusa BiH u NATO-u i članstva u EU kao cilja, navodi se u izveštaju Vlade Republike Srpske Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, a prenose Nezavisne novine.

Medjunarodna zajednica se poziva da osudi kontinuirano odbijanje demokratskog procesa od strane SDA i podseća da od opštih izbora, održanih 2018. godine, SDA blokira formiranje vlasti i to ne samo Saveta ministara nego i Vlade BiH i nekoliko kantonalnih vlada u FBiH.

„Kao izgovor za blokadu formiranja Savjeta ministara SDA je postavila nemoguć preduslov – podršku za slanje Godišnjeg nacionalnog programa /ANP/NATO-u, što je ključni korak ka članstvu u Alijansi. SDA zna da je ovaj uslov nerealan zato što je Narodna skupština Republike Srpske ogromnom većinom izglasala vojnu neutralnost”, navodi se u Izveštaju Vlade Republike Srpske Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji citiraju banjalučke Nezavisne novine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com