Serena Vilijams, Luis Hamilton, Sebastijan Koe kupuju Čelsi

Ponudu za kupovinu Fudbalskog kluba Čelsi dao je konzorcijum u kome sa svojim novcem učestvuju i čuveni sportisti : sedmostruki pobednik Formule 1 Luis Hamilton, 23 – struka pobednica gren slemova teniserka Serena Vilijams i bivši britanski atletičar Sebastijan Koe, objavio je Sky Sports.

Na čelu konzorcijuma  je britanski milijarder Sir Martin Braton.

Serena Vilijams i Luis Hamilton učestvuju sa 10 miliona funti, navodi se u toj informaciji.

Hamilton je učešće u kupovini Čelsija potvrdio.

Nemački list Handelsblat navodi da je ulazak fizičkih lica u vlasništvo nemačkih fudbalskih klubova strogo regulisan dok je u Britaniji pristup sasvim internacionalan, američko – kineski.

Regularni vlasnik kluba Čelsi je najpoznatiji ruski oligarh Roman Abramovič.

Zbog navodne bliskosti s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Abramovič je stavljen pod sankcije i blokirana mu je imovina. On je pokušao da spase svoje vlasništvo u Čelsiju uvodeći profesionalnu upravu, a zatim i iznoseći klub na prodaju.

Nije pomoglo. Britanske vlasti su u Čelsi uvele nešto nalik predstečajnom postupku kakav je krajem  2000.  godine uvodjen u mnoge firme u Srbiji iako nisu imale nikakvih finansijskih problema.

Prodaja Čelsija biće odobrena jedino ako ni jedan peni ne bude išao u džep Abramoviča, tako su odlučile britanske vlasti.

Magazin Forbes je početkom aprila objavio svoju najnoviju rang listu svetskih milijardera. Posebno je objavljeno kojim je ruskim milijarderima bogatstvo najviše smanjeno od prethodne liste. Pominje se i efekat sankcija, ali nije sasvim jasno kako procenitelji magazina tretiraju blokiranu imovinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com