Rusija hoće da zatvori Ukrajini izlaz na Crno more?

Od početka ruske intervencije u Ukrajini, nijedna izjava nije izazvala toliko reakcija koliko u petak izjava ruskog generala Rustema Minekajeva izrečena pred predstavnicima vojne industrije Sverdlovske oblasti.

Prvi put je uz usta jednog ruskog zvaničnika navedeno da Rusija za cilj ima kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom, s pogledom na Pridnjestrovlje!

Mada je Minekajev ocenjen kao rukovodilac ne baš najvišeg nivoa – izjava nije stigla od zvaničnih predstavnika Ministarstva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova, a još manje iz Kremlja, pa se Rusija može poslužiti poslednjih nedelja u SAD i našem regionu upotrebljenog  izgovora da  Minekajev nije govorio u ime države nego u svoje lično ime, što naravno ne mora da znači da se ruska država sa njim ne slaže, samo iz taktičkih razloga ne sme to da kaže.

Nije zaboravljena ni mogućnost da Moskva, radi zabune protivnika, emituje lažne ciljeve, ali su ipak ciljevi, koje je kategorično iscrtao Minekajev, analizirani s temeljnom pažnjom.

Tako ukrajinsko izdanje na ruskom jeziku strana.ua, ocenjuje da ostvarenjem vojnih ciljeva, koje je izneo Minekajev, pod kontrolu ne bi bio stavljen samo ceo njen jugoistok nego bi Ukrajina bila potpuno odsečena od Crnog mora.

Strana.ua prenosi i ocenu koju su britanskom The Times dali saradnici britanske obaveštajne službe : pokušaji da se Ukrajina odseče od Crnog mora bili bi najnepovoljniji scenarij razvoja dogadjaja.

Što se izgleda za ostvarenje ruskih ciljeva tiče, strana.ua navodi da je Rusija, očito, odlučila da se usredsredi na teritorije, koje bi da zadrži pod svojom kontrolom i čije će stanovništvo, računa, lakše integrisati.

Pricrnomorske oblasti strateški su važne zbog kontrole nad severnim delom Crnog mora „gde odavno pokušavaju da se učvrste zapadni saveznici Kijeva (na primer, Englezi su govorili o vojno – morskoj bazi u Očakovu) što bi predstavljalo potencijalnu vojnu opasnost Ruskoj Federaciji u Krimu“.

Gubitak kontrole  nad severnim delom Crnog mora, piše strana.ua, ozbiljno bi ekonomski oslabio Ukrajinu, koja bi postala zavisna od onih koji kontrolišu luke, čijeg bi dostupa Ukrajina bila lišena.

Ukoliko bi se realizovao ruski prodor ka Odesi, uspostavila bi se direktna veza s Pridnjestrovljem i deblokirala bi se ta nepriznata enklava, navodi se u analizi portala strana.ua i ocenjuje da tačka s Pridnjestrovljem govori „da se nečem ozbiljnom treba nadati i u Moldaviji“.

„Borbene operacije u zoni stepa uz Pricrnomorje, gde je malo prirodnih prepreka (sem reka), čisto geografski će biti lakše nego u šumskoj zoni severne Ukrajine, lakše čak i od onih u Donbasu, gde se nalaze brojne ukrajinske snage, koje su za 8 godina stvorile moćna odbrambena čvorišta „, navodi strana.ua, ali dodaje da se postavlja ozbiljno pitanje da li “ Moskva ima dovoljno snaga i rezervi da sprovede masovno nastupanje na jugu Ukrajine i Pridnjestrovlju“.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com