Sindikat kompanije Dijamant: Platu smo primili, sad strpljenja…

Andjelko Bokić, predsednik sindikalne organizacije Saveza samostalnih sindikata zrenjaninskog proizvodjača jestivog ulja Dijamant, za Ekonomske Vesti kaže da zaposleni u toj firmi platu primaju svakog 5. u mesecu a akontaciju 20. u mesecu i da su platu za prošli mesec primili 5. aprila, redovno.

“Isto je u Frikomu. Sad 20. aprila treba da primimo akontativni deo za ovaj mesec. Videćemo. Treba biti malo strpljiv”, kaže Bokić.

Agrokor dd je vlasnik 96,14731 odsto Dijamanta.

Na pitanje da li uprava firme obaveštava sindikalnu organizaciju o novonasloj situaciji kod vlasnika u Zagrebu, Bokić kaže da je sindkat obavio razgovor s bivšim direktorom Teom Vujčićem, koji je u medjuvremenu premešten na funkciju u Hrvatskoj.

“Kompanija je profitabilna, ima šta da radi i proizvodi, ima ljude, ima resurse. Mi se nadamo da možemo opstati. E sad, finansije i ova uvezanost sa gazdom o tome mi zasad nemamo informacije. Ali posle Uskrsa očekujemo da se to slegne”, kaže Bokić.

On dodaje da trenutno nema nikakve informacije o tome da li je Dijamant na bilo koji način garantovao za dugove Agrokora.

“Ali tražićemo, samo da se to malo slegne, rastrese. Znate da nije lako do tih podataka ni doći. Treba biti malo strpljiv i vrlo brzo će se sve znati. U Hrvatskoj je gazda predao čitav Agrokor hrvatskoj državi. Šta to znači za našu firmu u kojoj je Agrokor bio većinski vlasnik, to je sad veliko pitanje. Ali vidimo da i naša vlada nastoji da se i Frikom i Dijamant, velike kompanije, održe”, kaže Bokić za Ekonomske Vesti.

“Sigurno da tu ima odredjenih garancija, i menica i zaloga, ali je u ovom momentu teško pouzdano reći da li ima ili nema. Mi o tome informaciju nemamo”, kaže Bokić.

On kaže da Samostalni sindikat u Dijamantu nema neku posebnu saradnju sa sindikalnim organizacijama Agrokorovih preduzeća u Hrvatskoj.

“Svaka kompanija ima svoj sindikat, neko pripada trgovini, neko proizvodnji. Ovde u Srbiji je druga situacija. Ja sam se i danas čuo sa predsednikom sindikata u Frikomu. Čujemo se skoro svakodnevno. Redovno je stanje. Ljudi rade. Mi za sada nemamo nikakvih naznaka da se dešava, ajde da kažem pod znacima navoda, nešto vanredno. Ali za očekivati je restrukturiranje kompletnog Agrokora”, zaključuje Bokić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com