Sirija za dve nedelje dobija protivvazdušni kompleks S-300

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas je izjavio da će Rusija u roku od dve nedelje Siriji isporučiti kompleks za protivvazdušnu odbranu S-300.

Taj kompleks je osposobljen da presreće sredstva vazdušnog napada na udaljenosti od više od 250 kilometara i može da pogadja nekoliko vazdušnih ciljeva, saopštio je Šojgu, a prenose ruski mediji.

On je dodao da će S-300 suštinski ojačati bojevu sposobnost sirijske protivvazdušne odbrane.

Rusija je 2013. godine odustala od isporuke S-300 Siriji na molbu Izraela, podsećaju ruski mediji.

„Situacija je danas izmenjena. I ne našom krivicom“, rekao je Šojgu.

Povodom današnje odluke se oglasio i Kremlj:

”Situacija s bezbednošću naših vojnih pilota, nastala posle te tragedije (obaranje IL-20 i pogibije 15 vojnika, prim.aut), diktira neophodnost preduzimanja dopunskih mera. To pitanje je tokom nedelje aktivno razmatrano u Moskvi, medju vojnim ekspertima i rukovodstvom države, i doneta je takva odluka”, rekao je Dmitrij Peskov, pres sekretar ruskog predsednika, a prenose ruske agencije.

On je, kako ocenjuje ruski mediji uvijeno odgovorio na pitanje da li je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu ovu odluku u njihovom razgovoru.

„U tom razgovoru smo saopštili sve što smo smatrali neophodnim. Neke dopunske informacije vam ne mogu dati“, rekao je Peskov.

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Mihail Bogdanov ocenio je da isporuka sistema S-300 neće poremetiti odnose Rusije i Izraela.

„Mislim da neće, ne bi trebalo“, rekao je on i dodao da su odnosi Rusije i Izraela „obimniji i širi“.

„To je, naravno, važno pitanje. Ali to je naše pravo i pravo suverene Sirije“, rekao je Bogdanov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com