Ski-centar Brezovica izgradjen sredstvima Jugoslovenskog fonda za nerazvijene

Ski-centar Brezovica, za koji će dobri poznavaci reći da ima možda i najbolje ski-staze u Evropi, izgradjen je sredstvima Jugoslovenskog fonda za razvoj nerazvijenih republika i pokrajina.

Kakav je vlasnički tretman sredstava koja su preko tog Fonda investirana na Kosovu i Metohiji – ne zna se. Tek, predstavnici tadašnje SRJ u pregovorima o sukcesiji 2002. godine odrekli su se zahteva za deobnim bilansom imovine, pa i deobnim bilansom imovine nastale iz sredstava tog Fonda. Ali, pri tome se, tvrdi naš glavni pregovarač Miroljub Labus, nije mislilo i na Kosovo i Metohiju koje su svi učesnici u pregovorima tretirali kao deo tadašnje SRJ, uključujući i visokog predstavnika medjunarodne zajednice Artura Votsa. Dakle, imovina nastala iz sredstava Jugoslovenskog fonda za razvoj nerazvijenih republika i pokrajina teoretski bi još mogla biti predmet deobnog bilansa.

Ski-centar Brezovica se 1990. godine izdvojila u  samostalnu radnu organizaciju i „vratila u matični sistem Ineks hoteli kao poslovna jedinica“, tvrde sagovornici Ekonomskih vesti u Beogradu. Prvi šef UNMIK-a Bernar Kušner je 1999. godine doneo uredbu kojom je sve statusne promene obavljene na Kosovu i Metohiji do 1989. godine priznao kao legalne, a one nastale posle te godine „pripisao Slobodanu Miloševiću“ i osporio ih. Dakle, i ovo izdvajanje Brezovice!

U Beogradu je 2008. godine „na ruševinama firme Ineks“ stvoreno društvo sa ograničenom odgovornošću Ski-centar Brezovica sa ogrankom Poslovna jedinica ski-centar Brezovica u Štrpcima. Prema sadašnjem stanju stvari, u Agenciji za privredne registre Republike Srbije kao vlasnici Ski-centra Brezovica vode sa: JP Skijališta Srbije (20,25%) i Holding kompanija za finansjski inženjering i usluge Inex Interexport AD u restrukturiranju (79,75%).

Kad je Kosovska agencija za privatizaciju 2013. godine objavila poziv investitorima da Ski-centar Brezovica uzmu u koncesiju, Republika Srbija je svoje vlasništvo u tom centru zaštitila tako što je odlučila da u stranim medijima objavi obaveštenje i upozorenje mogućim investitorima da ima vlasnička i upravljačka prava u Ski-centru Brezovica i da je postupak koji sprovodi Vlada Kosova nezakonit!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com