Školska torba prvaka sme da teži najviše 1,5 kilogram

U skladu sa važećim propisima o bezbednosti i zaštiti zdravlja dece i omladine školska torba učenika prvog i drugog razreda osnovne škole s udžbenicima i opremom ne sme težiti više od 1,5 kilograma.

To je, po povodu početka nove školske godine, objavila Ruska služba za zaštitu potrošača.

Služba dalje upozorava da učenici trećeg i četvrtog razreda osnovne škole ne smeju na ledjima u školu nositi više od 2 kilograma, oni iz petog i šestog razreda mogu povući do 2,5 kilograma, a učenici sedmog i osmog razreda mogu poneti u školu do 3,5 kilograma udžbenika, pribora i oprema. Oni iz 9, 10. i 11. razreda najviše do 4 kilograma.

Ruska služba za zaštitu potrošača upozorava da je u današnje vreme problem zdravlja dece postalo formiranje i očuvanje lepe figure i pravilnog držanja tela. Izbor ranca i udžbenickog sadržaja važni su za pravilno rešenje ovog problema, upozorava se.

Od 2015. godine svi udžbenici se u Rusiji mogu nabaviti i u elektronskoj formi – cena 100 rubalja po udžbeniku. Ukoliko škola ima kompjuterskih mogućnosti, problem teške školske torbe koja krivi kičmu mogao bi se rešiti tako.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com