Slab odziv na izborima u Albaniji

Birališta su zatvorena u 19 sati posle danas održanih parlamentanih izbora u Albaniji. Izborni materijal sa 5.362 izborna mesta pod policijskom pratnjom će večeras biti transportovan u 90 regionalnih sabirnih centara. Prvi rezultati očekuju se najranije sutra.

Odziv na birališta do 16 sati je bio 35,78 odsto. U Albaniji je registrovano 3.451.896 birača, ali je realno biračko telo mnogo, mnogo manje jer u ovaj broj je uračunata i ogromna albanska dijaspora. U zemlji živi 2.885.000 ljudi, dok ih je oko 1,2 miliona u emigraciji.

Za 140 mesta u parlamentu borilo se 18 partijskih lista. Ankete, za koje zapadni komentatori savetuju da im se bezrezervno ne veruje, najavljuju relativnu pobedu Socijalističke partije Edija Rame. Vladu bi mogla opet da pravi sadašnja koalicija Socijalističke partije i Pokreta za demokratsku integraciju Ilira Mete. Razdor izmedju Socijalističke partije i Demokratske partije Ljuljzima Baše toliki je da spekulacije o velikoj koaliciji ne izgledaju sasvim verovatne.

Izveštači sa lica mesta javili su da je tokom današnjih izbora u Albaniji bilo više incidenata, uključujući i fizičke napade na predstavnike stranaka u izbornim odborima.

„Albanija je jedna od najsiromašnijih i najkorumpiranijih država Evrope. Sem toga je zemlja ubedljivo najveća oblast gajenja kanabisa“, tvrdi nemački magazin Špigl.

Sve su stranke učesnice na današnjim izborima obećale promene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com