Svetska banka: Albanija zadržala finansijsku stabilnost

Albanija je zadržala ekonomski rast i finansijsku stabilnost, uprkos ekonomskim poteškoćama u Evropi, navodi se u izveštaju Svetske banke o Albaniji.

Pre ekonomske krize, Albanija je bila među zemljama sa najvećim privrednim rastom u Evropi – prosečno 6 odsto godišnje, koji je pratilo smanjenje stope siromaštva. Ipak, 2008. godine privredni rast je prepolovljen i makroekonomski disbalans u javnom i privatnom sektoru je izašao na videlo. Usporavanje privrednog rasta je dovelo do porasti stope siromaštva, sa 12,4 odsto 2008.na 14,3 odsto 2014. godine. Nezapslenost je, takođe, porasla od 2008. godine, sa 12,5 na 16,9 odsto 2013. godine.

Kulminacija krize zadesila je Albaniju u trećem kvartalu 2013. godine, kada je BDP pao za 2,3 odsto.

Uprkos velikom privrednom rastu u proteklim decenijama, poljoprivreda je naj važnija privredna grana u Albaniji. Poljoprivreda čini oko 20 odsto BDP-a, a polovina zaposlenih radi u tom sektoru.

Ključni izazovi za Albaniju u budućnosti će biti fiskalna konsolidacija, jačanje javne potrošnje, institucionalne reforme, izgradnja infrastrukture i poboljšanje socijalne i zdravstvene zaštite, zaključuje se u izveštaju Svetske banke.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com