Smešna strana sveta: Istopili komoru u kojoj je, možda, trenirao Gagarin

Siroti Jurij Gagarin mora da se prevrće u grobu. Posle blamiranja koje je doživeo sa spomenikom u Beogradu, nadajmo se samo iz razloga umetničkog dojma, još ga je gore čudo snašlo kod kuće u Moskvi. I sve to u mesecu u kome se baš povodom njegovog leta u kosmos 13. aprila 1961. godine slavi Dan kosmonauta.

Naime, baš su ove godine, na nesumnjivo značajnu godišnjicu, otkriveni dosad tajni dokumenti o službovanju i napredovanju Gagarina, pre nego što je postao kosmonaut. Da je, recimo, unapredjen u majora pre leta u kosmos, a ne posle, i da je medju kosmonaute primljen 1 godinu i 1 mesec pre nego što je poleteo u istoriju.

Značajnim povodom pronadjena je i bar- komora u kojoj su trenirali sovjetski kosmonauti, u ne baš zavidnom stanju. Zbog pretpostavke da je u njoj trenirao i Gagarin, pred taj prvi let čoveka u kosmos, postala je kandidat za muzejski eksponat.

Pre nego što je izvršena planirana ekspertiza pretpostavke da je komoru koristio i Gagarin, ona je upućena na opštu popravku. Tu potencijalno dragocenu stvar neko je, do popravke, parkirao na sasvim neprikladno, otvoreno mesto, odakle je neki dan, iako teška gotovo 5 tona, nestala.

Lopov je nadjen, a komora nije.Vladimir Anikin čuvar odlagalista na kome je komora ostavljena navodno je nekud odvezao za 7000 rubalja (oko 100 evra). Sumnja se da je metal od koga je napravljena pretopljen za druge svrhe. Lopovu, koji se pred kamerama Rusije-1 gradi beslovesnim, visina kazne će zavisiti i od toga da li je komoru koristio i Gagarin pred istorijski let u kosmos ili ne.To će joj odrediti vrednost. A onima koji su dragocenost parkirali s isluženim mašinama, njima verovatno ništa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com