Smešna strana sveta: Ko treba da podnese ostavku, Makron ili Lukašenko?

Na molbu beloruske novinske agencije Belta, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je „kao iskusan političar“ napismeno reagovao na izjavu „nezrelog“ francuskog predsednika Emanuela Makrona listu Le Journal du Dimanche u kojoj se Makron oduševljava hrabrošću učesnika protesta u Belorusiji, beloruska vlast optužuje da ne može da prihvati „logiku demokratije“, a beloruski predsefnik Aleksandar Lukašenko poziva da „podnese ostavku“.

U odgovoru Lukašenka se navodi:

„Prvo. Kao predsednik države, a polazeći od principa samog gospodina Makrona (sadržanih u njegovoj izjavi-pozivu da podnesem ostavku), hoću da kažem da je sam predsednik Francuske, sledeći sopstvenu logiku, morao da podnese ostavku pre dve godine – kad su na ulice Pariza tek počeli da izlaze ‘žuti prsluci’. Godine prolaze, prsluci su do dana današnjeg na ulicama, gospodin Makron je, na čuđenje, takodje još na dužnosti, a Francuska je postala država u kojoj su masovni protesti uobičajena pojava.

Mimo žutih prsluka, treba podsetiti i na povremene probleme Francuske s pokretom BLM i muslimanskim protestima u Marseju i Lionu.

Sumirajući sve to, Minsk je kao znak dobre volje spreman da se ponudi kao univerzalno za pregovore mesto, koje je dokazalo svoju efikasnost, a radi mirne predaje vlasti bilo kojoj od gore navedenih grupa.

Drugo. Kao iskusni političar nezrelog, hoću da posavetujem gospodina Makrona da manje gleda sa strane i umesto toga se, najzad, pozabavi unutrašnjim stvarima Francuske. Kako bi počeo da rešava probleme kojih se nije malo nakupilo u zemlji.

I najzad, kao čovek hoću da primetim da gospodin Makron, kako se čini nama u Belorusiji, previše pažnje posvećuje jednom od eks-kandidata za predsednika Belorusije. Uzimajući u obzir da je taj eks-kandidat dama, francuski lider rizikuje da uz unutrašnje probleme Francuske dobije još i lične – u sopstvenoj kući“, tako se završava poruka beloruskog predsednika francuskom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com