Smešna strana sveta: Korejski plačko pred nemačkim golom

Jesu li sva takmičenja u fudbalu ovakva ili je iznimno ove godine votka udarila svetu u loptu, pardon, u glavu?

Čitaoci južnokorejskog lista na engleskom jeziku The Korea Times ljutito su se zapitali: je li novinar potpisnik teksta pod naslovom „Son je slagao, ali niko za to ne mari“ i na korejskom jeziku ovako bistar ili se bar deo krivice može svaliti na njegov engleski jezik?

Kapiten južnokorejske reprezentacije i napadač britanskog Totenhema Son Heung-min voli da plače, piše list. Zbog toga je odavno dobio nadimak „Crying  boy“, ali, piše list, bez loših konotacija.

„Plačem jer mrzim poraz“, objasnio Son svoju gadnu naviku da svaki čas za vreme utakmice brzine u plač ili se posle utakmice guši u suzama.

Ali pred polazak na Svetsko prvenstvo u Rusiji, Son je navijačima javno obećao da će se baš tamo osloboditi svoje loše navike.

„Hoću da pokažem naciji svoje nasmejano lice zbog dobrih rezultata u Rusiji. Prineću i telo i duh na oltar nacionalnog tima“, rekao je Son.

U ostvarenju tog obećanja, piše list, svesrdno je Sonu pomagao južnokorejski predsednik Moon Jae-in lično, ali džaba. Son se za vreme Svetskog prvenstva u Rusiji sit isplakao – i kad je njegov tim gubio i kad je pobedio.

Načisto se slomio zbog poraza od Meksika, pa je u južnokorejsku svlačionicu pohitao i južnokorejski predsednik da ga uteši. Kakvi, nekontrolisani plač se nije dao zaustaviti ni rečima sa visokog mesta, ni dresom u koji je Son sipao reke svojih suza.

Plakao je i posle senzacionalne utakmice s Nemačkom, koja je deklasirala aktuelne svetske prvake i poslala ih kući u tako ranoj fazi svetskog takmičenja prvi put od 1938. godine. Ali tu je, piše list, plakao manje. Valjda zato što njegov osnovni okidač za suze „Mrzim da gubim“ nije sasvim zadovoljen: Južnokorejci su, s jedne strane, dobili utakmicu, ali izgubili rat – zajedno s Nemcima pakuju se kući i oni.

U tekstu koji malo liči na pismeni zadatak u osnovnoj školi, novinar je samo pokušao da bude metaforičan, medjutim, južnokorejski kapiten je već prestao da plače, ali južnokorejski navijači izgleda još nisu. Pa su tekst doživeli kao tešku uvredu i u komentarima, koje objavljuje The Korea Times, listom su tekst ocenili kao odvratan.

Ali da ceo slučaj ima širu medjunarodnu dimenziju i nije preporučljivo izlagati ga ni diskretnom podsmehu, pokazao je, takodje neobično ljut, jedan obožavalac Sona iz Velike Britanije: „Ovo je odvratno. Je li ovo pisao neki Nemac? Sram vas bilo! Ima li ovo neke veze s molbom da se Sonu odloži služenje vojnog roka? Južna Koreja treba veoma, veoma da se ponosi igrom svog nacionalnog tima protiv Nemačke. To je proslavljeno u Engleskoj, da vam ja kažem. Velika igra, za ponos“, napisao je izvesni Pol Mes.

Pa je dodao: „Imam ponudu. Da mi damo Sonny-u britansko državljanstvo a ti, moj prijatelju, idi ori plugom polja po Severnoj Koreji. Ili možda je radno mesto za tebe u odeljenju za propagandu gde se preko granice puca uvredama iz megafona. Son je sjajan i skroman momak. Mi volimo tog momka jer mu je stalo“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com