Smešna strana sveta: Predsednik na tajnom zadatku

Američki predsednik Donald Tramp se celih 12 sati u sredu nije javljao na svom Tviter nalogu, a onda je izronio u Iraku i to na tajnom mestu tajne američke vojne jedinice US Navy Seals.

Uspeo je tamo da se transportuje tajno od novinara da tajnije ne može biti, a onda je najpre Bela kuća, a onda video zapisom na svom Tviter nalogu otkrio i tajnu lokaciju (al Asad Airbase) tajne jedinice „Seal Team Five“ nego je, zgranuo se Njuzvij, otkrio i tajna lica njenih članova, koji obavljaju tajne operacije u ratnom području.

Predsednik Amerike, doduše, priznao je Njuzvik, ima pravo da skine oznaku tajnosti sa svake američke tajne, ali to navodno ne čini manjom opasnost u koju je ovim razotkrivanjem doveo jedinicu.

Greškama, koje su na ovom tajnom putu američkog predsednika otkrili američki novinari, ovde nije kraj.

Tramp se naširoko i nadugačko žalio vojnicima, koji rizikuju život u rizičnim području, na bezbednosne mere koje su na ovom putu morali da otrpe on i prva dama:

„Nisam se brinuo za sebe, nego za instituciju predsedništva i prvu damu”, rekao je on.

Mediji su odmah iskopali da ovakvu percepciju rizika može da ima jedino čovek kome je tata kupio poštedu od odlaska u vijetnamski rat!?

Ali, ako je i od Tramp – malo je.

Američki predsednik je iz Iraka, u koji je američka vojska stigla na bazi dokazano lažnih optužbi, poručio da iz te zemlje (za razliku od Sirije i Avganistana) povlačenja nema. I ta poruka nije uznemirila nikog na Zapadu.

Ali zato poruka – da Amerika više ne može da bude svetski policajac – jeste sve: i na Istoku i  na Zapadu.

„Nećemo da se tučemo za svaku državu u svetu, a ako se bijemo, nećemo bez kompenzacije. Nećemo da nas smatraju prostacima jer mi takvi prostaci – nismo“, rekao je Tramp, a gomile analitičara su požurile sa analizama onog što je američki predsednik u stvari hteo da kaže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com