Americi nedostaje 50.000 vozača kamiona, zameniće ih roboti!

Vozači kamiona biće jedna od osam profesija u kojima će vrlo brzo čoveka zameniti roboti, rezultat je studije koju je uradio McKinsey Global Institute.

Kako prenosi američki portal kiplinger.com, predsednik Asocijacije američkih špeditera Kris Spir pred američkim Kongresom se žalio da ovog trenutka u SAD nedostaje 50.000 vozača kamiona. A ako se sadašnji trend nastavi, za deset godina će ih nedostajati 150.000.

To će, saglasan je Spir sa svojim nemačkim kolegama, imati ozbiljne ekonomske posledice po blagovremenost isporuke robe, koja igra važnu ulogu u savremenoj ekonomiji.

Američki portal tvrdi da se u SAD već sprovodi niz pilot projekata koji vode ka rešenju problema manjka vozača njihovim zamenom robotima.

Kao primer se navodi teksaška kompanija Embark, koja testira program u kome kamioni putuju u nizu, jedan za drugim, a samo u prvom, onom koji vodi, nalazi se vozač, ostali su sa autonomnim vodjenjem.

Tvrdi se da eliminisanje manjka vozača kamiona nije jedini rezultat uvodjenja robota. A ušteda na platama vozača i štednja na gorivu nisu najvažniji.

Svako zna da je posao vozača kamion veoma naporan i da čovek za volanom kamiona može da sedi najviše 10 sati dnevno. Robot, medjutim, takvih ograničenja nema.

A veruje se da će kamioni (i vozila uopšte) sa autonomnim upravljanjem povećati sigurnost u saobraćaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com